Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем РОЗИ за цветната градина?

09 април 2024, 15:15 часа

Розите са класически растения, които са винаги предпочитани и харесвани за цветната градина. Има близо 20 000 разновидности, които се предлагат във всеки възможен цвят с изключение на синьото. Имате възможност да избирате и да им се насладите.

Съвременните храстовидни рози стават предпочитани пред класическите рози - чаени хибриди, грандифлори и флорибунди, които са чувствителни към болести и изискват защита през зимата. Новите сортове, произхождащи от издръжливи рози, изискват много малко грижи и ще ви радват с цъфтеж от началото на лятото до първите слани.

Правила за засаждане на рози в градината

Терминът „издръжлива роза“ често се свързва с дивите рози, покрити с бели или розови цветя, които растат по плажовете, но всъщност има много нови сортове, които носят също толкова красиви цветя.

Рози в саксии или рози с гол корен

В началото на сезона е възможно да закупите рози с гол корен, които трябва да се засаждат много рано, след като земята се размрази напълно, от края на април до началото на май.

През останалото време винаги може да се насладите на рози в саксия. За разлика от трайните насаждения, които понякога не изглеждат толкова добре на рафтовете след юни, розите ще запазят красотата си. Трябва само да й осигурите добра грижа.

Отглеждане и грижа за РОЗИ в цветната градина

Присадени рози

Доколкото е възможно, предпочитайте рози, отглеждани на собствени корени (резници), тъй като те са много по-устойчиви. Присадените рози често са слабо адаптирани към нашия климат и не винаги преживяват сурова зима. За съжаление понякога желаният сорт се предлага само присаден.

Как да разберете дали розата е присадена? За разлика от резниците, в основата си има ясно видим калус. Този калус е точката на присаждане.

Ако все пак купите присадена роза, трябва да я заровите на 5 см от точката на присаждане. След това присадката може да започне да произвежда собствени корени от частта на стъблото, която е под земята. Това в крайна сметка ще й позволи да се освободи от подложката си и отново да стане неприсадена роза.

По този начин и при люта зима има шанс корените да останат здрави, дори и надземната част да измръзне. Повторният растеж ще бъде този на розата, която сте избрали.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес