Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яйчени черупки – защо опитните градинари НИКОГА не ги изхвърлят?

06 юли 2022, 14:37 часа

Никога няма да видите градинари с дългогодишен опит, които да изхвърлят черупките от яйца. В тях се съдържат изключително ценни минерали, които подпомагат развитието на растенията. Яйчените черупки са идеалната тор за подхранване на всякакви видове растения.

Защо никога да не изхвърляме яйчените черупки и как да ги използваме?

Ако искате да похраните разсада от пипер и домати, са ви нужни черупките на 2-3 яйца. Трябва да ги измиете, подсушите и стриете на прах. За целта може да ползвате тънка кърпа. Черупките се смесват с вода и се оставят за няколко дни, като през това време е нужно редовно да ги разклащате. След това сместа се разрежда с вода в съотношение 1:3. С нея се пръскат всички растения, без изключение.

Как с яйчени черупки можем да съживим любимите си ЦВЕТЯ

Има още една яйчена тор, за направата на която се ползва и оцет. Нужно е отново да изсушите и стриете на прах яйчени черупки. След това ги залейте с вино или оцет и ги оставете за няколко дни. Много малко количество от тази смес е напълно достатъчно, за да подхрани почвата. Ако искате да подобрите състоянието на растенията си, ползвайте около една чаена лъжичка за саксия.

Яйчените черупки са чудесно средство за подхранване на растенията в градината. Те са екологични и не струват пари. С тях можете да предпазите растенията от вредители. От вас се изисква единствено да натрошите няколко черупки около корените на зеленчуците и те няма да бъдат нападани от охлюви и други вредители.

Никога не хвърляйте яйчените черупки. Те са чудесна тор за растенията в градината!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес