Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хризантемите: Красиви, лесни за отглеждане и пълни със символика

03 октомври 2023, 11:00 часа

Хризантемите са едни от най-обичаните цветя в света. Те не само са красиви и разнообразни, но и носят символика и традиции в различни култури. Дори в Япония има специален празник, посветен на хризантемите.

Отглеждане

Едно от най-големите предимства на хризантемите е, че са лесни за отглеждане. Те се срещат в множество сортове, цветове, форми и размери. Опитните градинари съветват да сменяте местоположението им в градината от година на година, за да имате здрави и красиви цветове. Почвата, в която ги засаждате, трябва да бъде обогатена с хранителни вещества. Най-подходящото време за засаждане е през края на август, когато е полусенчесто или слънчево място.

Колко често трябва да поливате хризантемите?

Трикове при хризантемите

За да получите повече разклонения и цветове, може да пензирате хризантемите си, премахвайки връхчето на цветето, когато достигнат около 10-15 см височина. Този процес се прави два пъти, като вторият път е след появата на първата коронна пъпка. Дребноцъфтящите хризантеми се отрязват само веднъж, след като достигнат поне 18 см височина, оставяйки до 5 връхни разклонения, а другите се премахват. Едроцветните се оставят само с основните пъпки, а всички странични се премахват.

Какво е задължително да направите при зазимяване на хризантемите?

Защита от болести

Хризантемите могат да се размножават чрез туфи или резници. Те са устойчиви цветя, но най-често са засегнати от листни петна, които се появяват отдолу нагоре и се разпространяват. За лечение можете да използвате разтвор от 1% бордолез с добавка на смолист сапун. Редовната проверка и грижа за вашите хризантеми ще гарантира, че те ще процъфтяват и ще ви радват с красивите си цветове през цялата година.

Хризантемите са не само красиви и лесни за отглеждане, но и съдържат богата символика и културно значение. Започнете да отглеждате тези чудни цветя и ще се насладите на тяхната красота през цялата година.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес