Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градинарски трикове за отглеждане на големи репички в градината

21 април 2022, 16:50 часа

Репичката е ранен зеленчук. Много хора обичат репичките, така че можете да ги откриете засадени в почти всяка градина. Въпреки това не всеки получава богата реколта от тези зеленчуци.

Кореноплодните растения често растат твърди, сухи и безвкусни. Всеки може да отглежда вкусни и големи репички, но за това ще е нужно прилагането на основни правила.

Яденето на репички ускорява метаболизма и ни детоксикира

Как почвата влияе на репичките?

Качеството на получената реколта е силно повлияно от свойствата на почвата. Те са много капризни в това отношение. Най-добре е да засадите репички върху:

  • насипни глинести почви с добър дренаж;
  • почви, чиято реакция е неутрална или слаба и е около 5,6-6 единици с възможни леки отклонения;
  • в лехи, засадени със зелени култури или картофи през миналия сезон;
  • плодородни почви.

Стойността на светлината и влажността

Трябва да са на слънчеви места, където няма сянка от други растения или предмети.

Важно условие е постоянната влажност на почвата. Изсушаването трябва да се избягва. Нивото на влажност на почвата има пряко отражение върху развитието на корени. 

Нужно е редовно поливане. Невъзможно е да не напоявате градината дни наред и след това да излеете цялото нужно количество наведнъж. Трябва да се върнете към режима постепенно.

Ето защо трябва да консумираме репички редовно

Как да подхранваме репички за добър растеж?

Има два начина за подхранване на репички.

Първият вариант е есенно торене . В случай на добро обогатяване на лехите през есента в бъдеще, репичките ще искат само едно подхранване, когато се формира кореновата култура. Но дори това наторяване може да бъде пропуснато.

Мoжете да подхраните и по време на сеитба и растеж на растенията. За да направят това, някои градинари полагат мулч между редовете, използвайки хумус или компост, а също така използват минерални торове, като допълнително хранене.

В този случай трябва да използвате конкретни комплекси за репички, тъй като остава много малко време. Можете да закупите такива смеси в специализирани магазини. Храненето трябва да се извършва в съответствие с инструкциите, дадени към препарата.

7 дни след засаждането репичките се нуждаят от калий, с помощта на който се образуват големи и сочни кореноплоди.

Отглеждането на голяма репичка в личната градина не е толкова лесно. За да направите това, ще е необходимо да има добра грижа за растенията и да се създадат необходимите условия за тях. Ако се спазват всички съвети, можете да получите обилна реколта от големи, сочни и вкусни зеленчуци.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес