Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

30 април 2024, 08:15 часа

Ако искате цяла пролет и цяло лято да похапвате свежи салати, директно откъснати от градината, трябва да знаете как правилно да ги отглеждате.

В днешната статия сме решили да споделим с вас съвети от опитни градинари, относно това как е правилно да се сее салата и маруля. Сигурни сме, че хората, разполагащи с градински терен, ще са ни истински благодарни.

Какво трябва да знаем за сеенето на салати и марули?

Още: Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Най-напред ще започнем с това, че семената на марулята могат да се сеят от ранна пролет до ранна есен. Това ви гарантира един дълъг период, в който да похапвате истински здравословни и полезни зеленчуци.

Колкото до това кои са добри съседи на марулята, няма как да не споменем морковите, пащърнака и доматите.

1. Сеитба на салата и маруля на място

Този метод е подходящ за онези от вас, които са планирали да засеят не голямо количество семена. Нужна е обаче предварителна подготовка на самите семена.

Още: Защо марулята горчи - ето къде грешат градинарите

Желателно е семената да не са сухи. Опитните градинари ги накисват един ден преди това във вода или в инфузия от вода и пепел. Така те спомагат обогатяването на семената с микроелементи. Ако искате и вие да приготвите тази инфузия, ще са ви нужни 2 с.л. пепел и 150 мл вода. Смесват се двете съставки, разбърква се и се оставя за два дни да престои. След това водата се прецежда и е готова за използване.

Щом семената престоят един ден във водата и са набъбнали, следва да се засеят на 2 см дълбочина в почвата.

Разстоянието на семената е обвързано с вида маруля, който целите да отглеждате. Засадените семена се покриват с рохка почва и се уплътняват.

2. Сеене на маруля и салата на разсад

Още: Най-подходящото време за засяване на маруля за успешна реколта

Методът е подходящ за хора, които са решили да отглеждат марулята за продан. Благодарение на него марулите са готови за консумация много по-отрано. Разстоянието между марулите трябва да е около 20 см.

3. Сгъстена сеитба

Методът е подходящ за нетърпеливите градинари и почитателите на салати. Семената се сеят в лехите, които предварително са подготвени. Разстоянието е добре да бъде около 3 см. Между всеки ред се оставя около 10 см. Този метод не изисква предварително накисване на семената. Първата реколта обикновено е готова след 5 седмици.

Това са съветите, споделени от опитни градинари. От вас се изисква да прецените кой метод най-много ви устройва.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес