Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гергини: Как да подготвим растението за зимата?

08 ноември 2022, 16:44 часа

Тези прекрасни цветя радват с изобилен цъфтеж за дълго време - чак до първата слана.

През есента далиите или познати като гергини са ярко петно ​​на фона на избледняващата природа. Има много видове от тези цветя.

Отглеждането на далии е доста просто, те не са причудливи, красиви са и имат необичаен аромат. Има само едно нещо за правене: преди да дойдат студовете е нужно да се извадят и да се съхраняват в удобна среда.

Далиите не обичат студа, така че трябва да се извадят за зимния период, тъй като клубените просто ще замръзнат в земята и растението няма да ви радва през следващата година. Трудно е да се каже кога точно да се изкопае растение, тъй като различните региони имат различни температури, така че има ориентир - първите слани. Щом първите есенни студове сковат гергините, идва време за косене и окопаване.

Цветята, които НЕ трябва да се подрязват през есента

Ако изкопаете корените твърде рано, те едва ли ще се съхраняват до пролетта или ще изгният, или ще покълнат преждевременно. Ето защо:

1. Отрежете всички издънки на растението, оставяйки 10-15 сантиметра от корена.

2. Изкопайте далията. Грудките на растението обикновено са големи, така че изкопайте растението от всички страни, отстъпвайки от стъблото на около 30 сантиметра.

3. Внимателно отърсете пръстта с ръцете си. Опитайте се да не повредите клубените. Изплакнете ги с течаща вода, за да отстраните останалата пръст и отрежете малките корени.

4. Накиснете в розов разтвор на калиев перманганат за 5-7 минути.

5. Сложете грудките в кутия и приберете на топло, сухо и тъмно място за 2-3 седмици, за да „отлежат“.

Как става засаждането на цветя в градината?

6. След 2 седмици гергината може да се извади и раздели с нож (по-добре е да се стерилизира). Това се прави ежегодно, за да не се изродят далиите. Поставете разделените грудки, нарязани, за да изсъхнат, след това намажете местата с брилянтно зелено или потопете в разтвор на калиев перманганат.

7. Отрязваме голямо стъбло до основата, тъй като изгнива. Разрезът също трябва да бъде поръсен с пепел или покрит с брилянтно зелено.

Как да съхраняваме?

Необходимо е грудките да се съхраняват само сушени, в противен случай ще се образува гниене и растението ще изчезне. След приключване на подготвителната работа поставете клубените в кутия и покрийте с дървени стърготини, пепел, може и с пясък и торф. Най-добре е да се съхранява при температура от 0 до +5 градуса, така че мазетата и избите са идеални.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес