Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво трябва да побързаме да засадим през МАРТ

17 февруари 2022, 14:46 часа

Март месец е онова време от годината, в което градината започва да се пробужда. Ако искаме само след няколко месеца да се радваме на вкусна и обилна реколта, то сега е подходящият момент, в който да запретнем ръкави и да започнем да се трудим.

Какво се сади още от началото на март?

Съвсем в началото на месеца може градинарите да стартират със засаждането на ранните картофи. Тук обаче е нужно да се съобразят с температурата на почвата. Тя трябва да е приблизително около 8 – 10 градуса.

Защитете градината си от вредители! Ето какво трябва да знаете

Друг зеленчук, който можете да засадите съвсем в началото на месеца, е баклата. Тя не е от капризните растения, което значи, че няма да пострада, дори при по-резки застудявания. Може да издържи до температури до няколко градуса под нулата.

През втората половина на месеца съвсем спокойно може да преминете към засаждане на пипер или патладжан. 10 – 15 дни по-късно или към края на месеца, идва ред на вкусните домати, които обичаме да похапваме през лятото.

Лук и праз също могат да се засеят на открити лехи, стига да има подходяща температура за тях. През март се сеят и кореноплодните зеленчуци, в това число моркови, репички и други. Тях дори може да започнете да садите още през месец февруари, ако температурите навън позволяват това.

В случай, че все още не сте засадили граха, няма какво повече да чакате, направете го.

Това са част от зеленчуците, които е време да засадите в градините си, ако искате след няколко месеца да се радвате на обилна реколта. Не забравяйте да помислите и за тяхното предпазване от вредители, както и подхранването им – все важни неща, които ще способстват за увеличаване на добива.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес