Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какви дейности извършват опитните градинари през ноември

01 ноември 2023, 14:56 часа

Ноември е вече тук и с него грижите в градината се променят. За да се насладим на здрави и свежи растения през пролетта, трябва да подготвим градината си внимателно. В този статия ще ви представим как да подготвите различните части на градината си, включително цветя, зеленчуци, тревна площ и много други.

За цветята:

Ако искате да създадете красива цветна градина през пролетта, сега е времето да засадите луковични цветя. Лалета, нарциси, минзухари, кокичета, и зюмбюли са само някои от растенията, които трябва да се засадят сега.

Ако обичате декоративни тикви, сега е момента да ги приберете и използвате за украса през зимата.

Не забравяйте да направите есенната резитба на розите и да изрежете изсъхналите стебла и листа на божурите. 

За да предпазите далиите от замръзване, добавете торф или компост около коренищата им, или ги приберете на проветриво място.

Премахнете последните паднали листа от цветните лехи, за да предпазите растенията от голи охлюви. 

Ето какво трябва да засадим в градината през ноември

За зеленчуците:

Време е внимателно да планирате какво ще отглеждате през следващата година. Редувайте групите на културите и ги отглеждайте на ротационен принцип, за да предотвратите дефицити в почвата и развитието на болести, и вредители.

Сега е моментът да посеете зимния грах, спанак и маруля, гарантирайки си ранна реколта догодина.

Не забравяйте да прекопаете и обогатите лехите с оборски тор или торфена смес, което подпомага дълбокото аериране на почвата и прочистването й от болести и вредители.

градинар

За овошките:

В овощната градина направете резитба на овощните дръвчета. Засадете новите фиданки и разсади на дребни плодове като малини, и къпини.

Редовно проверявайте складираните плодове за болести и премахнете болните плодове, за да не заразят останалите.

Грижа за градината през ноември: Добри съвети от успешни градинари

За тревата:

Събирайте редовно падналите листа, предотвратявайки гниенето на растителността под тях.

Извършете есенно аериране на тревния килим, което помага на тревата да укрепне и подпомага въздушния достъп до корените.

Не забравяйте да подхраните и възстановите тревата в края на сезона с торфена смес.

Кои зеленчуци са в сезона си: Зеле, кейл, брюкселско зеле, ряпа, моркови, цвекло, целина, артишок, зимни салати, рукола, див копър, спанак, тикви и тиквички, праз лук, магданоз, кориандър, розмарин, салвия, градинска чубрица.

С настъпването на ноември, можем да се подготвим за богата реколта и изобилен цъфтеж напролет. Извършването на тези грижи сега ще бъде богато възнаградено, когато градината ви се пробуди към нов живот и цвят през пролетта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес