Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

26 април 2024, 19:11 часа

Морковите са подходяща култура за прохладен сезон, а когато е правилно планирана и насрочена, може да даде две култури през вегетационния период. Първата култура трябва да се засее директно в градината 2-4 седмици преди последната пролетна слана във вашия район. За втора есенна реколта засейте семена в средата до края на лятото.

Изчакайте температурата на почвата навън да надмине 10 градуса и директно засейте вашите семена от моркови в земята. Корените им стават твърде дълги, така че не са подходящи за започване на закрито и след това за трансплантация.

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Подготовка на почвата за засяване на моркови

Морковите растат най-добре в рохкава, песъчлива глинеста почва. Ключът към израстването им е да подготвите почвата преди засаждане. Отстранете всички корени, камъни или големи парчета. Разгребете почвата, докато стане рохкава и почистена от остатъци.

Как да засадите семена от моркови?

Семената от морковите са много малки, така че е почти невъзможно да ги засадите в права линия и на еднакво разстояние. Най-лесно е да разпръснете семената в по-голяма градинска леха. За редовете направете бразда с дълбочина около 1 см. Достатъчни са около 18-20 семена в един ред. Покрийте семената леко с пръст и ги полейте.

Поникването на морковите ще отнеме около 2-3 седмици. Маркирайте своя ред или градинско легло, за да не забравите и да посеете нещо друго на това място.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес