Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есенна или пролетна резитба - коя е по-добра

02 октомври 2024, 14:29 часа

Много градинари често се колебаят кога е най-добре да се извършва резитба на овощни дървета и храсти - през пролетта или през есента. Има привърженици както на есенното подрязване, така и на пролетното подрязване на растенията. 

Резитба през пролетта или есента - кога е най-добре да се прави?

Есенна резитба има своите предимства. Например, вероятността клоните да се напукат под тежестта на снега се намалява и растенията имат време да се възстановят преди настъпването на студеното време. През есента можете да извършите процедурата без бързане, защото няма толкова много работа в градината. Но нейното извършване през есента има и недостатъци: можете да направите грешка с времето на подрязване, поради което растението няма да има време да се възстанови.

Есенна резитба на къпини - как е правилно да се прави

Пролетното подрязване ви позволява бързо да идентифицирате онези издънки, които трябва да бъдат премахнати. Освен това предстоят топли дни, следователно растението ще се възстанови по-бързо.

Сред недостатъците си струва да се спомене фактът, че не винаги има достатъчно време за извършване на тази процедура. Пролетната резитба има повече ползи, защото дърветата се възстановяват по-бързо и понасят по-малко щети.

Подрязването на овощни дървета през есента има няколко предимства:

  • Растенията се възстановяват от стреса преди настъпването на зимата и с пристигането на пролетната топлина те веднага започват да растат.
  • Дърветата понасят по-лесно зимата. По-дебелата корона натрупва повече сняг, който може да счупи клони.
  • Рискът гъбички да попаднат в рани на дърво е по-малък, тъй като повечето гъби вече са в „спящо“ състояние.

През есента градинарят има по-малко интензивен „график“ на работа в градината.

Ако не е извършена есенна подмладяваща или формираща резитба, тогава трябва да се отложи за пролетта.

Правилно и навременно подрязано растение:

  • получава повече светлина;
  • има по-добра вентилация;
  • дава по-големи и по-красиви плодове;
  • боледува по-малко;
  • започва да дава плодове по-рано;
  • дава плод в продължение на много години;
  • има спретнат и добре поддържан външен вид.

Не всички градинари знаят кога да подрежат дървета през есента. Периодът варира в зависимост от района на отглеждане и метеорологичните условия на определена година. Можете да започнете резитбата, когато листата паднат. По това време потокът от сок през тъканите се забавя и дървото е по-малко податливо на стрес.

Тази процедура трябва да се планира за края на септември или октомври. В крайна сметка растението все още трябва да стане по-силно преди замръзване. Ако рязането се извърши твърде късно, непосредствено преди студовете, кората и дървесината на мястото на среза може да измръзнат. Това допълнително ще отслаби дървото и може да причини смъртта му. Особено остро реагират на това овощните дървета .

Растенията, които трябва да подрежете през август

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес