Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

23 април 2024, 10:26 часа

Борбата с плевелите винаги е трудна и трудоемка. Плевенето отнема време и усилия, но въпреки това дори то не дава дълготраен резултат. Дори след щателно плевене плевелите отново се появяват в градината. Някои от тях имат способността да се размножават много бързо чрез семена. Това е причината плевенето да помага в случая - градинарят изважда плевела с корена, но заради хвърчащите семена, той се разпространява бързо в градината. Най-опасни в това отношение са глухарчетата.

Цъфтящите през пролетта глухарчета могат да се превърнат в голям проблем за всеки градинар поради способността си да се разпространяват изключително бързо. Тези цветя могат да затруднят растежа на растенията и да прокарат пукнатини в пътеките.

Експертите не препоръчват да оставяте глухарчета в градината, тъй като те могат да отделят химикали, които потискат растежа на други растения.

Кухненската съставка, която бори плевелите в градината

Какви са начините за справяне с глухарчетата и другите упорити плевели?

За борба с глухарчетата е ефективно да се използва оцетна киселина, която във висока концентрация (20-30%). Тя действа като естествен хербицид.

Оцетната киселина засяга само онези части от растението, с които влиза в контакт, като унищожава клетките и ги кара да изсъхнат, което в крайна сметка води до смъртта на растението.

Силно концентрираният оцет е най-ефективният начин за унищожаване на глухарчетата. За по-безопасна употреба е подходящ и обикновен трапезен оцет. Нанесете го внимателно, особено ако глухарчетата са близо до други градински култури.

Най-безопасният метод е да използвате картонена кутия. Поставете я върху плевелите, като преди това го покриете с дървени стърготини. В крайна сметка глухарчетата ще умрат.

Можете също така да изкопаете плевелите заедно с корените, за да предотвратите повторното им появяване на същото място. Но е добре да направите това преди появата на семената. В противен случай дори плевенето няма да помогне, тъй като семената вече ще са се разпръснали из градината. 

С тази напитка ще забравите за плевелите в градината

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес