Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Далията - Царицата на есенната градина

29 септември 2022, 14:16 часа

Цветето далия се предлага в много различни разновидности. Те са кръстени на вида Dahlia variabilis, който е тревист и не вирее добре в градините. Далиите първоначално са били местни в Мексико и Централна Америка. Засаждането на грудките на далиите трябва да се случи през пролетта, когато температурата и влажността са ниски. Поставете ги в кутия или саксия, като половината от повърхността им е покрита с компост. След това ги оставете на проветриво място с високи температури и ниска влажност.

Няма данни за необходимостта от светлина при засаждане на грудките на цветето, така че това може да стане както в домашни условия или на открито, слънчево място. Когато грудката поникне и стъблото стане дълго 10 сантиметра, пресадете я в градината на дълбочина от 15 до 20 сантиметра. Цветовете растат от върха на растението и имат голям напъпен растеж. Прищипването на горната пъпка кара цветята да растат в по-големи количества, но по-малки по размер.

Далиите с обемна корона изискват прищипване на горната пъпка, така че химикалът, произведен от пъпката, да не потиска страничния растеж на цветовете. Цветовете на далиите растат на стъбла, свързани с пъпките. В далиите има наличие на 95% вода и изискват постоянно поливане. Растенията могат да страдат от гниещи листа, дори когато почвата им остава влажна. Това може да се случи при горещо време, когато листата изпаряват повече вода. Следователно е важно да продължите да поливате растенията и когато времето е горещо.

Тези цветя не са КАПРИЗНИ и са много лесни за отглеждане

Когато пъпките са вече напълно оформени, те са с размер на грахово зърно, което означава, че пъпката има същия брой листа като напълно развития цвят. Далиите се нуждаят от слънце, вода, въглероден диоксид и светлина, за да растат. Използвайки тези неща, те произвеждат захари и нишесте, които се използват за фотосинтеза. След това те се превръщат в енергия, която растенията могат да използват за растеж. Голяма част от растежа се случва през нощта, а не през деня. Това е така, защото растенията не могат да използват светлината, когато е тъмно. Вместо да фотосинтезират през нощта, далиите абсорбират кислород и издишват въглероден диоксид.

Далиите освен това започват да цъфтят, когато денят стане по-къс. Тъй като това е приблизително средата на август, всеки, който желае да отглежда далии рано, трябва да започне семената си в края на зимата или началото на пролетта. Добре е да внимавате и с подхранването на цветето. През есенния сезон увеличете задържането на влага в почвата, като добавите значително количество органичен материал към мястото, където са засадени далиите. През зимата грудките се съхраняват на сухо място с минимална влажност и ниски температури между 4  и 7 градуса. Може това да стане в съд от всякакъв материал - стар компост, пясък, хартиени остатъци, слама или дори пръст.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес