Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борна киселина - ето как я използват опитните градинари

21 юли 2024, 12:45 часа

Борната киселина се използва в градинарството за подобряване на качеството на културите и защита на растенията от болести. Тя насърчава по-доброто усвояване на хранителните вещества от растенията, повишава устойчивостта им към болести и неприятели, подобрява цъфтежа и плододаването. Борната киселина се използва под формата на разтвор за поливане на растения или пръскане на листа.

Употреба на борна киселина в градината

Разтворът се приготвя от 10 грама борна киселина и 10 литра вода. Поливането се извършва в корените на растенията, а пръскането се извършва по листата.

Пръскане на доматите с борна киселина - колко често може да се прави

Използването на борна киселина е особено ефективно за домати, краставици, чушки, картофи, ягоди, грозде и други култури. Помага за предотвратяване на заболявания като брашнеста мана, сива плесен, листни петна и други.

Трябва обаче да се помни, че излишната борна киселина може да бъде вредна за растенията, така че е необходимо да се спазват препоръчителните дози и да не се злоупотребява с този продукт.

Използването на борна киселина в градинарството може да се извърши по няколко начина:

  • Третиране на почвата преди засаждане: Борната киселина може да се използва за обогатяване на почвата преди засаждане на растения, включително зеленчуци, плодове, горски плодове и декоративни растения. За да направите това, борната киселина се разтваря във вода (0,1 g на 1 литър вода) и се използва за напояване на почвата).
  • Пръскане на растения: борна киселина може да се използва при пръскане на растения под формата на разтвор с вода, което улеснява бързото въвеждане на тора в листата и стъблата на растенията. Този метод е особено популярен за овощни дървета и храсти, както и тревни площи.
  • Кореново подхранване: борната киселина може да се приложи, като се добави директно към почвата на нивото на кореновата система на растенията. Може да се използва като прах или гранули, които се смесват в почвата около корените на растенията.

Трябва да се има предвид, че борът може да бъде токсичен в големи количества, така че не трябва да се превишава допустимата доза на тора. Важно е внимателно да следвате инструкциите за прилагане за всеки конкретен тип почва и растение, за да избегнете нежелани ефекти и да извлечете максимума от приложения борен тор.

Признаци за недостиг на бор в растенията в градината

Ако растенията страдат от дефицит на бор, това може да се разбере по следните признаци:

  • Цветята и храстите растат слабо и се развиват бавно.
  • Растенията не понасят дори лека топлина или студено време и често боледуват дълго време. По листата и плодовете се появява гниене.
  • Листата се извиват, пожълтяват и падат дори при достатъчно поливане. Наблюдава се сухота и чупливост на стъблата.
  • Листата потъмняват и показват признаци на липса на светлина, въпреки че растението се намира на добре осветено място.
  • При недостиг на бор при краставиците цветовете бързо изсъхват и окапват веднага след появата им.
  • Появяват се различни деформации на растенията, като усукване, огъване или извиване.
  • Наблюдава се слаб добив, лошо качество и нестандартна форма на плодовете.

Ако не се направи нищо по проблема с дефицита на бор, тогава в дългосрочен план това може да доведе до тежки последици за цялата градина - пълна загуба на култури, нашествие на вредители, масивни епидемии от болести сред растенията.

Кога не трябва да поливаме доматите с борна киселина?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес