Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

А вие знаете ли как да си посадите и банан у дома?

20 март 2023, 14:04 часа

Дори и да не сте градинар, вероятно някога сте се опитвали да отгледате екзотично дърво от семка. Подобни експерименти могат да бъдат доста успешни. И не само можете да отгледате красиви растения, но и плодове. 

Как резен лимон ще помогне на орхидеята ви да разцъфти още по-красива

Веднага ще кажем, че това растение е абсолютно декоративно и не е нужно да чакате плодове. Но пък колко красиво изглежда! Големите сочни листа са много освежаващо допълнение към интериора. А при правилна грижа можете да се наслаждавате на фантастична гледка.

Как да отгледате бананово дърво от магазин за плодове

Първо, подгответе всичко необходимо. Ще ви трябват шише с вода, цедка, тава, тоалетна хартия, нож, лъжица и пръстите ви. Сега отидете в магазин за банани. Изберете един малък плод. От по-големите се предлагат малко, тъй като се отглеждат селективно.

Бананите трябва да узреят добре, преди да бъдат засети със семена. За целта ги поставете на топло място за три дни. През това време плодовете ще потъмнеят.

Обелете банана и го разрежете по дължина. Често основното натрупване на семена е близо до дръжката. Отстранете семената с помощта на нож и ги разпределете върху лентите. Пресейте почвата, за да се насити с кислород и я сложете върху поднос. Поставете лентите със семената отгоре. Леко поръсете 0,5 см от пресятата почва и напръскайте с вода.

Чудна смес от утайката за кафе, с която да подхраним орхидеите

Покрийте тавата с капак или пластмаса и я поставете на топло място, например на радиатор. Поддържайте температура от +27 до +33°C през деня и от +20 до +25°C през нощта. Махнете капака веднага щом се появят първите разсади и преместете тавата на слънчев прозорец. Запазете по-силните растения, а по-слабите отстранете. Когато издънките укрепнат, те могат да се засадят в отделни саксии.

Бананите са чувствителни към топлината, но като цяло не се различават много от другите тропически растения. Поливайте редовно, присаждайте редовно и ги предпазвайте от вредители и болести. Докато чакате бананът да цъфне, опитайте да отгледате друг от семена.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес