Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 зеленчука, които не е късно да засадите през юни

13 юни 2024, 14:53 часа

Много растения, засети през лятото, често са дори по-лесни за грижи - няма нужда да се тревожите за късни слани или презасаждане.

Има зеленчуци, които виреят добре в горещото юнско време. Това означава, че до края на лятото вече ще можете да се похвалите с богата реколта.

Тиквички

Тиквичките растат бързо, повечето сортове узряват само за 50-60 дни, така че ако ги засадите сега, можете да се похвалите с реколта до края на юли.

Тиквичките обичат топла почва. Растат най-добре в богата, добре дренирана почва. Основното нещо е да им дадете повече пространство. Засадете ги на разстояние от 50-70 см.

Градината през ЮНИ: Ето какво да не пропускате да направите

Царевица

Засяването на семена в топла почва ще богата реколта. Царевицата се опрашва от вятъра и трябва да се засажда в блокове на 25-30 см един от друг.

Идеалната почва за царевица е глинеста, с температура между 21 и 27 °C. Засадете семената на дълбочина 5-7 см, полейте добре и не забравяйте да покриете почвата с мулч, който ще я предпази от изсъхване.

Краставици

По-добре е да сеете краставици директно в лехите. Основните корени на краставиците са много деликатни, така че могат да бъдат повредени при пресаждане.

Изчакайте почвата да се затопли до 21–32 °C и да засейте семена от краставици директно в земята на дълбочина 3-4 см и внимавайте почвата да е постоянно влажна.

Тиква

Едно тиквено растение ще изисква легло от най-малко 1,5 квадратни метра. м.

Тиквата узрява за 90-120 дни, така че трябва да се засади в началото на юни. Тиквите изискват богата почва и постоянно поливане. Опитайте се обаче да поливате само корените. Покрийте почвата със слой мулч.

Сладък картоф

Това е едно от най-устойчивите на топлина растения в градината. Сладките картофи изискват топла почва. На сладките картофи са необходими 85 до 120 дни, за да узреят. Следователно ще приберете реколтата в началото на есента.

Сладките картофи се отглеждат от резници, а не от семена. Разсадете издънки на интервали от 60-90 см. При засаждане поддържайте почвата влажна, но не прекалено.

ТОП 10 най-лесни зеленчуци за отглеждане в домашната градина

Босилек

Юни е идеалният месец за засаждане. Босилекът вирее добре както в лехи, така и в контейнери или сандъчета. Семената се засяват на дълбочина не повече от 1 см.

Босилекът расте добре на слънце, богата на компост почва и редовно напояване.

Патладжан

Патладжаните обичат пълно слънце, редовно поливане и богата на компост почва. Трябва да се засаждат на интервали от поне 45-90 см.

Зелен боб

За да покълне зеленият фасул, температурата на почвата трябва да е 21-29°C. Засадете храстовите сортове на дълбочина 3 см на интервали от 10 см и на разстояние 60 см между редовете.

Цвекло

Семената се сеят на дълбочина до 3 см на интервали от 10 см.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес