Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 съвета за отглеждане и грижа за дифенбахията

07 октомври 2022, 14:24 часа

Това тропическо цвете се чувства отлично в апартамент с централно отопление. Отличава се с издръжливост и не изисква сложни грижи, но има характеристики, които начинаещите градинари трябва да вземат предвид.

Дифенбахията се нарича "цветето на вдовицата" поради няколко суеверия. Говори се, че жена, която има в дома си това цвете, ще има проблеми в отношенията с мъжете. Неомъженото момиче няма да може да се омъжи, а омъженото ще се разведе или овдовее. Но въпреки тези "ужасни истории", тропическият гост има и положителни страни - отделя специално вещество, което пречиства и дезинфекцира въздуха.

Решението за избор на петнистият храст в магазина трябва да се вземе с цялата отговорност - той трябва да е силен, с ярки листа без следи от жълтеникавост или сухи петна. Не купувайте болно копие, най-вероятно ще умре. И ако има мушици, тогава можете да заразите останалите растения. Съветваме ви да закупите дифенбахия през топлия сезон, така че цветето да не изпитва силен стрес по време на транспортиране. Ще отнеме около 15-18 дни, за да се адаптира към новото място.

Растенията, които пречистват въздуха у дома

Грижи за цветето

1. Местоположение и осветление

Дифенбахията с обикновени листа се чувства добре на сянка. Растението с петнисти листа се нуждае от ярко, но разсеяно осветление. Колкото повече светлина, толкова по-цветен е моделът. Подходящи са прозорци с югоизточно или югозападно изложение. Директните лъчи са вредни, така че през летните горещини е по-добре да засенчите цветето или да поставите саксията на 1-1,5 метра от прозореца. В топлото време можете да прехвърлите растението на балкона или лоджията, но трябва да го предпазите от течение и силен спад на температурата. Удобно - + 22-24 градуса лятно време, през зимата - + 18-20. Ако се държи в стая с температура под +17, цветето няма да оцелее.

Защо е добре да имаме това цвете у дома?

2. Поливане и влажност

То предпочита мека, утаена или филтърна вода. Поливането е необходимо, когато горният слой на пръстта изсъхне на 1-2 см. От липса на влага листата ще изсъхват и да падат. Но при преполиване умира растението заради изгнили корени. Зимно време намалете честотата и обемът на поливането. То обича помещения с висока влажност. От време на време можете да организирате тропически дъжд в банята или на улицата.

3. Почва, саксия и пресаждане

Цветето обича рохкава и дишаща почва. Можете да купите готов субстрат или да го приготвите сами: от дървесна и листна почва, пясък и торф. За рехавост се добавят парченца кора. Саксията трябва да е широка и стабилна. За стабилност и дренаж можете да изсипете камъчета или слой обработена глина на дъното. Новите растения е нужно да се пресаждат всяка година, възрастните - ако е необходимо, веднъж на всеки 3-4 години (например, ако кореновата система излиза от дренажните отвори).

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес