Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 цветя, които трябва да засадите преди зимата

09 септември 2024, 14:43 часа

Когато започне септември, градинарите все повече мислят за засаждане на определени цветя. И това не е напразно, защото много от тях могат да оцелеят добре през зимата и да впечатлят с цъфтеж през следващия сезон.

Засаждането на декоративни растения през есента е много лесно и дори полезно за самите растения. Закалени от зимния студ, те ще станат по-устойчиви на болести, вредители и, разбира се, температурни промени. Ето и списък с цветята, които може да засадите преди зимата. Те включват астра, невен, турта, алисум, хризантема, едногодишни флокси, аквилегия, гайлардия, гипсофила, делфиниум.

Цветята, които да засадите преди зимата

Астра - това растение ще расте най-добре на слънчево място с рохкава почва, която е неутрално кисела. Тези цветя не могат да бъдат засадени след лалета и гладиоли. Преди засаждане не забравяйте да повдигнете площта с 15-20 сантиметра, така че водата да не застоява там.

Цветята, които могат да издържат най-дълго без поливане

Невен - тези растения са не само красиви, но и полезни за градината. Благодарение на кореновата си система те могат да отблъскват нематодите. И въпреки факта, че е разрешено есенното поливане на растенията, то трябва да се извършва само в райони с мека зима. Трябва да сеете преди замръзване и след това да засеете жлебовете с топла почва и слой торф. Можете също така да защитите растението със слой агрофибър.

Турта - това цвете е изключително непретенциозно, така че може да издържа добре на студено време. Можете да сеете преди зимата почти навсякъде и във всякаква почва. Трябва да започнете да засаждате, когато средната температура остане 0 градуса, а през нощта се появяват студове.

Алисум - това растение започва да цъфти в самото начало на лятото до замръзване. Това ще бъде отличен избор за скалисти и сухи райони, а есенната сеитба ви позволява да получите силни и здрави растения за разсад.

Хризантема - за сеитба трябва да изберете слънчево място, където няма течения, но което е добре проветрено. Хризантемите не понасят застояла вода, така че трябва да се засаждат на хълмове, склонове или малки възвишения.

Едногодишни флокси - семената понасят добре замръзване, но ако във вашия регион има често замръзване, последвано от по-високи температури, те могат да покълнат преждевременно и да умрат по време на следващата вълна от студено време. В този случай трябва да се погрижите за покриването на растението с филм или обърнати кутии.

Аквилегия - семената на това растение изискват стратификация, така че есенната сеитба е просто идеален вариант. Цветето не понася есенното засаждане, така че трябва незабавно да вземете решение за мястото, където да го засадите.

Гайлардия - за сеитба трябва да изберете само добре дренирани площи и с рохкава почва. Растението просто може да не расте в глина. Посадъчният материал понася добре студа, но все пак е добре да бъде защитено.

Гипсофила - това растение трябва да се засади на постоянно място. С течение на времето гипсофилата расте, така че се опитайте да засадите растения свободно - само 2 - 3 растения на метър ще бъдат достатъчни.

Делфиниум - това декоративно растение издържа на всякакви умерени студове, така че не се страхувайте да го засадите преди зимата. Ако сеитбата през есента е неуспешна, можете да съхранявате семената в хладилник до следващата есен.

Как да се отървете от мушиците в саксиите с цветята

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес