Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

УЕФА потвърди революционния нов формат и жребий за Шампионска лига

31 юли 2024, 15:26 часа • 9317 прочитания

УЕФА потвърждава големите промени в жребия за Шампионска лига - старият формат вече не съществува. От УЕФА потвърдиха промените в системата за предстоящия сезон, които съвпадат с появата на новата фаза на лигата с 36 отбора, която ще направи своя дебют.

Новият облик на жребия за евротурнирите

Както стана ясно по-рано през годината, клубовете ще се изправят в една голяма лига, като ще се състезават в осем мача (четири у дома и четири гостувания), като първите осем отбора ще отидат директно на осминафинал. А отборите от 9-то до 24-то място ще игаят плейофен кръг, за да определят кой ще се присъедини към най-добрите 8, докато останалите отпадат изцяло от европейските състезания.

Жребий за Шампионска лига

В резултат на това досегашният формат на жребия за Шампионската лига вече не е възможен (за целта са необходими над 1000 топчета с имената на отборите и няколко часа), а жребият в Монте Карло на 29 август ще претърпи големи промени. Първоначално всички 36 отбора ще бъдат изтеглени ръчно с помощта на физически топчета, след което автоматизирана софтуерна система ще изтегли на случаен принцип 8 съперника в четирите групи.

Жребият ще започне от първа банка, като ще определи по 8 съперника на всички девет отбора, и ще продължи в низходящ ред, докато всички клубове получат своите съперници. УЕФА увери, че софтуерът ще гарантира пълна случайност в рамките на разпоредбите на жребия, а именно защита на държавите и невъзможност на отборите да се изправят срещу повече от двама съперници от една и съща асоциация.

Въпреки че мачовете ще бъдат известни след това, окончателният списък с мачовете няма да бъде обявен преди 31 август, за да се гарантира, че няма да има календарни сблъсъци с отбори от Лига Европа и Лига Конференция, които играят в едни и същи градове. Промените се отнасят и за Лига Европа и Лигата на конференциите.

ОЩЕ: УЕФА изхвърли украинци от Лигата на конференциите

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес