Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гениален Моуриньо с лекция по футбол насред "Етихад"

04 февруари 2014, 00:22 часа • 13724 прочитания

Фантастичен Челси даде сериозна заявка за титлата в Премиършип. Лондончани надиграха по безепелационен начин Манчестър Сити, побеждавайки го едва с 1:0 като гост на "Етихад Стейдиъм". Решителен бе голът на Бранислав Иванович в 32-ата минута, като Челси удари и три греди. По този начин Челси измести Сити от втората позиция. Двата тима са с по 53 точки, лидер е Арсенал с 55. Това бе първа домакинска загуба на Сити през сезона.

Още от първите минути стана ясно, че Моуриньо е намислил нещо специално за дербито. Той излезе в привидно дефанзивна схема, която в течение на мача се превърна в перфектния начин да бъде победен най-резултатния отбор в Премиършип. Като двойка опорни полузащитници действаха Неманя Матич и Давид Луис, пред тях се разположиха Вилиан, Рамирес и Азар, а на върха на атаката бе Ето'О. От своя страна Мануел Пелегрини заложи на двама чисти нападатели - Дзеко и Негредо, а изненадващо като дефанзивен халф започна Мартин Демикелис.

Мачът можеше да придобие друг развой, ако още в първата минута "гражданите" се бяха възползвали от грешка на Петър Чех. Атаките се заредиха пред двете врати, но тези на Челси изглеждаха по-опасни, най-вече заради зейналите пространства в защитата на Манчестър Сити. Вилиан не се ориентира добре в 8-ата минута след сблъсък между Компани и Настасич, а Давид Силва пропусна отличен шанс за домакините в 18-ата след пробив на Яя Туре. В 21-вата минута Давид Луис пък направи едно от най-безобразните изпълнения на пряк-свободен удар в историята на футбола. Челси продължаваше да атакува и в 27-ата минута четирима играчи на гостите излязоха срещу един на Сити, но ударът на Рамирес бе спасен. Прошка нямаше в 32-ата минута когато с левия крак Бранислав Иванович не остави шанс на Джо Харт с удар извън наказателното поле. Челси можеше да реши всичко още преди почивката, но Самуел Ето'О уцели напречната греда в 43-ата минута.

Сити трябваше да пробва промяна през втората част, но Челси просто бе брилянтен в този мач. Страхотен изстрел на Неманя Матич уцели за втори път гредата зад Харт в 53-ата минута, а в 67-ата Гари Кейхил след корнер го направи за трети път. Минута по-късно Челси се справи с меле в наказателното си поле. Сити се опита да натисне след влизането в игра на Стеван Йоветич, но не се виждаше как ще отбележи. Публиката на "Етихад" също не направи достатъчно за да вдигне любимците си. Просто един от тези мачове, в който от първата минута бе ясно, че Моуриньо и Челси ще спечелят. Плановете не се объркаха и в 77-ата минута, когато Давид Силва отблизо пропусна златен шанс. Съдията Майк Дийн пък спести червен картон на Настасич в 87-ата минута, но това не попречи на Челси да завоюва безценния успех в мач за учебниците по футбол. В който Жозе Моуриньо и играчите на Челси изнесоха рецитал на Пелегрини и компания, които въпреки вложените милиарди така и не станаха едно цяло.

МАНЧЕСТЪР СИТИ - ЧЕЛСИ 0:1
0:1 Иванович 32'

МАН СИТИ: Харт, Компани, Демикелис, Сабалета, Коларов, Настасич, Силва, Туре, Навас, Негредо (57 - Йоветич), Джеко

ЧЕЛСИ: Чех, Тери, Кейхил, Иванович, Луис, Аспиликуета, Вилиан (90 - Микел), Рамирес, Матич, Азар (90 - Ба), Ето'о (82 - Оскар)

Васил Хаджийски
Васил Хаджийски Отговорен редактор
Новините днес