Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две дузпи, рекорд и много драма върнаха Ливърпул на върха

06 април 2014, 20:21 часа • 16269 прочитания

Ливърпул победи Уест Хям с 2:1 като гост в последния мач от 33-ия кръг на Премиършип. Успехът бе изключително ценен и същевременно труден. Съдията Антъни Тейлър имаше много работа, отсъди две дузпи за "мърсисайдци" и зачете нередовен гол на Уест Хям. С този успех Ливърпул остава начело със 74 т., а другата седмица приема Манчестър Сити в решителен мач за титлата. Днешният двубой бе специален за Стивън Джерард, който с двата си гола задмина Кени Далглиш във вечната ранглиста на голмайсторите на Ливърпул.

Брендън Роджърс пусна в стартовия състав Мамаду Сако на мястото на контузения Даниел Агер. Сам Алърдайс пък заложи на бившите играчи на Ливърпул Анди Керъл и Стюърт Даунинг. Още от първите минути стана ясно, че мачът ще е от най-тежките за Ливърпул през сезона. Уест Хям заигра типичен британски футбол с много преса, борба и непрестанни центрирания. Стил, който съвсем не бе по вкуса на гостите. Те така и не успяваха да разгърнат играта си и да демонстрират атакуващия футбол, с който печелят симпатии този сезон.

В 15-ата минута Ливърпул сътвори първото си по-опасно положение. Луис Суарес и Коутиньо си размениха пасове на тъча, уругваецът пое топката и стреля изненадващо, а топката кацна върху напречната греда на вратата на домакините. В 18-ата минута Суарес изведе страхотно Рахим Стърлинг, но младият англичанин се засуети и стреля слабо. В средата на първото полувреме головите положения липсваха. Ливърпул определено се мъчеше, а мачът се развиваше по вкуса на "чуковете".

В 43-ата минута дойде първата спорна ситуация в мача. Луис Суарес напредна в наказателното поле, опита се да преодолее Томкинс и в този момент бранителят подложи ръката си и спря топката. Съдията отсъди дузпа, а от Уест Хям протестираха без да имат повод за това. Стивън Джерард хладнокръвно прати топката в мрежата и отбеляза много важния първи гол.

Радостта на "червените" обаче трая само две минути. В самия край на първото полувреме Уест Хям изравни след съдийска неточност. Симон Миньоле улови топката след центриране пред вратата му, но бе ударен от Анди Керъл и изпусна кълбото. В ситуацията най-съобразителен се оказа Ги Демел, който без проблем довкара. Играчите на Ливърпул скочиха с претенции за нарушение, страничният съдия също сигнализира за такова. Главният рефер Антъни Тейлър първо зачете гола, след това се консултира с помощника си и отново потвърди първоначалното си решение. Тук Ливърпул определено бе ощетен.

Второто полувреме продължи в същия дух. Ливърпул бе инертен и просто не се виждаше как ще отбележи нов гол. Нещо повече - Уест Хям пропусна чрез Анди Керъл, който в 63-ата минута с глава прати топката в напречната греда.

В 71-вата минута дойде решителният момент в мача. Джон Фланаган получи пас в наказателното поле, вратарят Адриан го пресрещна и бранителят падна след съприкосновението. Съдията побърза да отсъди втора дузпа за Ливърпул сякаш за да компенсира неточността си в края на първото полувреме. Повторенията показаха, че вратарят задържа крака на Фланаган, но също така играе и с топката. Стивън Джерард отново пое отговорността в решителен момент и не сгреши - 2:1 за Ливърпул. Гол, с който Джерард измести Кени Далглиш от шестото място във вечната ранглиста на голмайсторите на Ливърпул.

До края на мача се откриха повече пространства за атаки на Ливърпул, Луис Суарес удари още една греда при идентична ситуация с тази от първото полувреме. Ударите на Даниел Стъридж пък не се получаваха, а Рахим Стърлинг също бе блед. Уест Хям също не успя да стигне до нов гол и по този начин Ливърпул се поздрави със скъпоценен успех, който е девети пореден в Премиършип.

Васил Хаджийски
Васил Хаджийски Отговорен редактор
Новините днес