Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За по-висока доходност: Препоръчаха ни реформа в пенсионната система

06 август 2024, 12:04 часа • 855 прочитания

Пенсионната система в България може да се доразвие с въвеждането на избор на потребителите между различни инвестиционни стратегии, съобразно техния жизнения цикъл и толерантност към риска - т.нар. мултифондов модел, включващ фондове с различен инвестиционен профил. Това препоръчват от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), след преглед на допълнителното пенсионно осигуряване у нас, съобщи Комисията за финансов надзор (КФН).

Мисията оцени съответствието на българското законодателство и надзорната дейност с препоръките на ОИСР относно ключовите принципи за регулиране на частното пенсионно осигуряване.

Още: Ето кои пенсионни фондове са с най-висока доходност

Тя отчита силните страни на допълнителното пенсионно осигуряване в България, в това число: многостълбовия пенсионен модел; стабилната правна рамка и компетентния надзор, основан на риска, съобщават още от КФН.

Как да постигнем растяща доходност?

В същото време от ОИСР отбелязват и възможностите за усъвършенстване на пенсионната система. Оттам очакват преглед на правилата, определящи инвестиционните възможности за постигане на растяща доходност.

КФН и асоциацията на пенсионните компании вече са започнали диалог и имат готовност да предложат промени, чрез които да се увеличи доходността от управлението на средствата по индивидуалните партиди на гражданите, за да се постигане адекватен заместващ доход при пенсиониране.

Ето какви са пенсиите в Германия и как живеят пенсионерите там

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес