Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВФ понижи прогнозата си за българската икономика

22 октомври 2024, 16:38 часа • 369 прочитания

Българската икономика ще нарасне с 2,3 на сто през настоящата година. Това е прогнозата в най-новия преглед на световната икономика, изготвен от Международния валутен фонд (МВФ), който бе представен днес в централата на институцията във Вашингтон в рамките на годишните срещи на МВФ и Световната банка.

Тази оценка представлява понижение спрямо предишната на Фонда, дадена през април на съвместните пролетни срещи на МВФ и Световната банка, когато беше посочено, че БВП на България ще нарасне с 2,7 на сто през тази година.

МВФ отбелязва, че през 2023 г. икономиката на България е нараснала с 1,8 на сто (коригирани от НСИ до 1,9 на сто).

Още: Ревизирани данни: Ръстът на БВП за 2023 г. е повече от обявения

За 2025 г. институцията, оглавявана от българката Кристалина Георгиева, вече очаква растеж от само 2,5 на сто, което също представлява понижение спрямо прогнозата от 2,9 на сто, дадена през април.

Инфлацията

В обявения днес доклад на МВФ се прогнозира, че инфлацията в България ще бъде 2,8 на сто за 2024 г., след 8,6 на сто през миналата година. Настоящата оценка е понижена спрямо очаквания през април темп от 3,4 на сто.

Още: Кристалина Георгиева каза какъв подход очаква към МВФ от Тръмп и от Харис

За 2025 г. оценката на международната финансова институция е, че потребителските цени в страната ни ще се увеличат с 2,6 на сто вместо с 2,7 на сто, каквито бяха прогнозите през пролетта на тази година.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес