Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Василев ще предложи 9% ДДС за туроператори и хотели и за 2024 г.

24 юли 2023, 13:09 часа • 3006 прочитания

Министерството на финансите ще предложи запазване на ниския данък добавена стойност (ДДС) от 9% за туроператори и хотели и през следващата, 2024 година. Това обявиха за TravelNews от ведомството, ръководено от Асен Василев.

Рамката ще залегне в подготовката на държавния бюджет за 2024 г. По този начин ще продължава да бъде стимулиран туризмът, който пострада от пандемията и от войната в Украйна, обясняват от Министерството на туризма.

Големите чужди туроператори поискаха наскоро запазване на ставката от 9% на ДДС за туризма в бюджета за 2024 г. по време на среща с министъра на туризма Зарица Динкова.

Споровете между ресторантьорите и министър Динкова

Именно спор между Динкова и ресторантьорския бранш повдигна отново темата за данъчните облекчения за хотелиери и ресторантьори. След като Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че ще съдят клиента, който плати близо 500 лева за три пържоли във Варна, министърът попита: Как да защитя 9% ДДС за ресторантите, щом ще съдите човек, който се оплаква?

В неделя двете организации бързо реагираха и поискаха оставката на Динкова, а тя отново им отвърна: Темата с оставките се изтърка (ВИДЕО)

Ще се запази ли 9% ДДС за ресторанти и фитнеси?

Засега от ведомството на Асен Василев не уточняват дали ще се запази ДДС от 9% за ресторанти, фитнес центрове, СПА услуги и др., за които ставката беше намалена от 20% по време на пандемията от Ковид-19. Нагласите на финансистите са, че ДДС за ресторанти и другите услуги трябва да се върне на 20% през 2024 г., пише TravelNews.

В момента големите чужди туроператори и хотелиерите договарят цените за сезон 2024 г. по Българското Черноморие. Същото се отнася и за зимния сезон 2023/2024 г.

„За нас е важно да има хоризонт за една година напред с цел предвидимост. В момента не е добре да се вдига ДДС за туроператори и хотели, защото България не се е възстановила като туристическа дестинация и е най-засегнатата от войната в Украйна“, заяви за специализираното издание Иван Грошев - председател на Асоциацията на инкаминг агенциите и управител на "МТС България“, която представлява британския туроператор Jet2holidays и германския FTI у нас.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес