Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Твърдението, че ще използваме "мръсна бомба" означава, че Москва вече е подготвила всичко това (ВИДЕО)

24 октомври 2022, 01:40 часа • 4347 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли категорично твърдението, че Киев се готви да използва "мръсна бомба".

"Ако Русия сигнализира и твърди, че Украйна уж подготвя нещо, това означава едно: Русия вече е подготвила всичко това", заяви Зеленски във видеообръщение в социалните мрежи. "Смятам, че сега светът трябва да реагира възможно най-остро", допълни той.

"Дори самата руска заплаха за ядрено оръжие - и още повече срещу нашата страна, която се отказа от ядрения си арсенал... е причина както за санкции, така и за още по-голямо засилване на подкрепата за Украйна", каза още Зеленски. 

Високопоставен американски служител също отхвърли руските твърдения, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба", като ги окачестви като "прозрачно фалшиви", а шефът на Пентагона "отхвърли всеки претекст за руска ескалация". В изявление на говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Ейдриън Уотсън се казва: "Отхвърляме съобщенията за прозрачно неверните твърдения на министър Шойгу, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" на собствената си територия. Светът ще прозре всеки опит да се използва това твърдение като претекст за ескалация".

Припомняме, че по-рано в неделя руският министър на отбраната Сергей Шойгу изказа твърдението за "мръсна бомба", която Киев може да използва в поредица от телефонни разговори с началниците на отбраната на западните държави. Той проведе кръг от телефонни консултации с колегите си от Великобритания, Франция и Турция, всички членки на НАТО, след като в петък първо разговаря с Остин. По време на тези разговори Шойгу е изразил "загриженост относно възможни провокации от страна на Украйна с използването на "мръсна бомба", съобщи руското министерство на отбраната. 

Шойгу и Остин са разговаряли днес, като според Пентагона това е бил последващ разговор, поискан от Русия след разговора на двамата в петък. "Министър Остин отхвърли всеки претекст за руска ескалация и потвърди стойността на продължаващата комуникация в условията на незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна", се казва в последвалото изявление на прессекретаря на Пентагона Пат Райдър.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Т.нар. "мръсна бомба" е предназначена да замърси с радиоактивен материал обширен район, което я прави опасна за цивилното население. Тя не включва ядрен взрив.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес