Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски представя Плана за победа пред Върховната рада: Ето коя само ще е секретната част

16 октомври 2024, 10:25 часа • 1220 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски трябва да представи Плана за победа на Украйна във войната пред парламента на страната (Върховната рада) на 16 октомври.

Ръководителят на президентската канцелария Михайло Подоляк обаче поясни в ефира на общоукраинския телемаратон, че приложенията към документа ще останат неразкрити.

"Там (в плана – бел. ред.) има приложения, които, разбира се, няма да бъдат публично обсъждани. Това е всичко, свързано с математическия компонент, тоест колко оръжия, в каква форма и т.н трябва да бъдат предоставени на Украйна", заяви той, цитиран от Интерфакс-Украйна.

Още: Съдбата на плана за победа на Зеленски: САЩ засега дръпнаха ръчната спирачка

Подоляк поясни още, че ключовите партньори по отношение на доставките на оръжие за Украйна, посочени в плана, са САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия.

Дотук е известно, че планът включва искане за повече ракети ATACMS с голям обсег и Storm Shadow, както и разрешение за използване на тези ракети за унищожаване на военни цели дълбоко на руска територия.

Припомняме, че Зеленски обяви на 18 септември, че за да проработи планът, трябват бързи решения от партньорите от октомври до декември 2024 г.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес