Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски поименно посочи западните лидери, от които зависи разрешението за използване на оръжия срещу руска територия

02 септември 2024, 16:00 часа • 4670 прочитания

Оръжията с далечен обсег са ключът към завършването на тази война. И разрешението за тяхното използване зависи от конкретни политици. Това каза украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си на 1 септември.

Зеленски многократно е отбелязвал, че е необходимо разрешение да се използват тези оръжия срещу военни цели на руска територия - по-специално срещу военните летища, където са базирани самолетите, с които страната агресор бомбардира украинските селища, като такива летища има не само в Русия, но и на незаконно окупирания Кримски полуостров, за където също са необходими оръжия, способни да нанесат удари на над 300 км. Този път обаче Зеленски назова и конкретни имена на лидери, от които това зависи.

"И това зависи от президента [на САЩ Джо] Байдън, от министър-председателя [на Великобритания Кейр] Стармър, от президента [на Франция Еманюел] Макрон, от канцлера [на Германия Олаф] Шолц", посочи той.

Още: Съветник на Зеленски: Новата ракета на Украйна е с обсег 600-700 км (ВИДЕО)

"С нашите дронове и ракети ние можем да изпълним някои от задачите, но истинският мир, истинският край на тази война е сложна задача и за да принудим Русия към мир, така че те да преминат от фалшива реторика за преговори към слагане на край на войната, за да изчистим земята си от окупаторите, имаме нужда и от ефективни инструменти", посочи украинският президент.

Той подчерта, че сега приятели на Украйна, журналисти и "значителна част от държавните лидери, обществени лидери, политици казват колко е важно да има разрешение за удари с далечен обсег и съответните ракети и снаряди с голям обсег, за да се приближи мирът и да спасим човешки животи.”

Още: Болното същество Путин остава вярно на себе си: Зеленски за една от най-големите ракетни атаки за войната (ВИДЕА)

"Нито една руска ракета, нито един руски удар не трябва да бъде оставен без справедлив отговор – отговор с оръжия, санкции, правилна политика и икономическа подкрепа за Украйна", посочи още Зеленски.

Още: Украйна е тествала успешно първата си балистична ракета, разкри Зеленски (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес