Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради скъпи маски и тестове за COVID: Прокуратурата в Испания иска затвор за бизнесмени

20 май 2023, 17:00 часа • 1806 прочитания

Прокуратурата на Испания поиска 15 години затвор за Алберто Лусеньо и девет за Луис Медина. Двамата бизнесмени са разследвани за продажба на маски, ръкавици и COVID тестове на прекалено високи цени по време на пандемията.

Медина е добре познат в светските среди заради аристократичния си произход - неговият брат е настоящия херцог на Ферия, след смъртта на баща им. Случаят нашумя покрай кмета на Мадрид, с чийто братовчед се свързват двамата бизнесмени, за да получат обществената поръчка на градския съвет за доставка на санитарните материали в разгара на първата вълна на пандемията от Covid-19 през март 2020 година. Те се представят за "изключителен агент" на малайзийска компания, която доставя материалите, които са продадени на градската управа на Мадрид за 11,9 милиона евро, предава БНР.

По-късно в хода на разследването става ясно, че от тях над 6 милиона евро е била комисионната на двамата бизнесмени. Въпреки високата цена те са убедили купувача, че действат единствено по "алтруистични причини, без да получат никаква печалба от операцията".

Самият Лусеньо е измамил и партньора си Медина, прибирайки три пъти по-голяма комисионна и криейки реалния ѝ размер. След това влага парите в 12 луксозни автомобили сред които порше, няколко мерцедеса, ламборджини, "Астън Мартин", ауди, "Рейндж Ровър", "Маккларън", имот за 1,2 милиона евро, три ролекса и скъпи пътешествия, а Медина си взима ветроходна яхта.

Сега прокуратурата иска глоба от 5,6 милиона евро за първия и 450 000 за втория. Освен това трябва да покрият и всички разходи за погребения по времето на пандемията на общинските власти в Мадрид и да платят таксите по делото срещу тях.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес