Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради прокламирано в Instagram самоубийство, в Дания се готвят да променят закони

10 юли 2019, 08:08 часа • 1813 прочитания

Опит за самоубийство, който беше обявен предварително в интернет, накара Дания да обмисля закон за контрол на популярните хора в социалните мрежи, информира БГНЕС, позовавайки се на BBC.

Фие Лауерсен, считана за "лидер на мнение", която има 336 хиляди последователи в Instagram, написа в популярната мрежа, че ще се самоубие. Съобщението стоя публично достъпно повече от 2 дни и натрупа над 30 хиляди прочитания и 8000 коментара.

След два дни стана ясно, че Лауерсен наистина е опитала да се самоубие и е в болница, а през цялото време родителите ѝ опитвали да махнат зловещия пост от интернет.

Заради случилото се, министърът на децата и образованието на Дания каза, че лидерите на мнение в социалните мрежи трябва да се подчиняват на същите правила, които важат за традиционните медии. "Когато посланията ти достигат до определен брой хора, които са твои последователи в интернет, носиш същите отговорности, каквито носи редактора на вестник или на друга традиционна медия", каза Перниле Розенкранц-Тил.

Розенкранц-Тил напомня, че според етичния кодекс на медиите в Дания, те не пишат за самоубийства или опити за самоубийства, когато те не засягат цялото общество. "Същите стандарти трябва да приложим за социалните мрежи", смята Розенкранц-Тил.

Министърът обясни, че в случая с Фие Лауерсен, родителите се опитвали многократно да свалят поста за самоубийството ѝ, но се оказало, че никой, освен дъщеря им няма достъп до профилите ѝ в социалните мрежи.

Замисляните законови промени предвиждат, ако лидер на мнение (инфлуенсър) достигне определен брой последователи в интернет, да е задължен да има определен брой администратори на профилите му.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес