Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За отказ да се бият в Украйна: Русия лишава от гражданство чужденци с руски паспорт

21 октомври 2024, 06:26 часа • 628 прочитания

Русия е лишила най-малко 12 души от руско гражданство, защото са отказали да отидат да се бият в Украйна за армията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Това съобщава руското опозиционно издание "Важни истории", което е събрало данни за случаите.

Според информацията, в Хабаровск трима натурализирани руснаци са били лишени от гражданство. Такива случаи има в Москва, Челябинск и Красноярск.

Още: Путинова Русия ни счита за държава, която не спазва традиционните руски ценности

Причината е закон, приет през лятото на 2024 г., който позволява лишаване от придобито гражданство при невписване във военната служба. Сега има задължение да се регистрирате във военната служба за регистрация и вписване две седмици след получаване на руски паспорт.

Правозащитникът от Центъра за правата на човека ZMINA Анисия Синюк, с която "Важни истории" разговаря, твърди, че по този начин руските власти могат насила да пратят на фронта жители на окупираните територии на Украйна, станали граждани на Руската федерация по силата на принуда.

Още: Руско гражданство? Желаещите все повече намаляват

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес