Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втори руски конвой влезе в Украйна, ЕС отлага свободната търговия с Киев

13 септември 2014, 08:37 часа • 14755 прочитания

Нов руски конвой вече навлезе на украинска територия, за да достави продоволствия на проруските бунтовници.

Според АФП 35 камиона са пресекли границата, като конвоят е над 300 тежки превозни средства, пише БГНЕС.

Камионите "Камаз" са натоварени с общо 2000 тона продоволствия, лекарства, дизелово гориво, електрогенератори и одеяла. За Украйна потегля втори руски конвой с хуманитарна помощ, предназначена за жителите на Луганск.

През август Москва изпрати над 200 камиона с помощи за сепаратистите въпреки липсата на споразумение между Киев и Международния червен кръст. Тогава имаше заклеймяване от страна на Запада и НАТО, но в Съвета за сигурност на ООН не беше постигнато съгласие да не се пуска руският конвой и той безпрепятствено направи доставка.

Междувременно стана ясно, че ЕС ще забави изпълнението на споразумението за свободна търговия с Украйна с 15 месеца. Споразумението няма да влезе в сила преди края на 2015 г., като част от усилията за подпомагане на мирния процес.

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт каза след разговори с руския и украинския си колеги, че докато споразумението за свободна търговия се бави, Брюксел ще удължи временните преференциални тарифи за украински стоки.

Де Гухт обясни, че след като Киев ратифицира споразумението за асоцииране на ЕС, което се очаква през следващата седмица, Брюксел ще прояви "допълнителна гъвкавост". "Това ще бъде направено като част от усилията за стабилизирането на Украйна", каза той след разговори с министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин и руския министър на икономиката Алексей Улюкаев.

Тази гъвкавост ще се състои в забавяне до 31 декември 2015 г. на прилагането на споразумението за свободна търговия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес