Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки пети руснак планира да спре да работи преди пенсиониране

03 август 2021, 12:04 часа • 1405 прочитания

Всеки пети руснак (19%) планира да спре да работи преди да навърши пенсионна възраст, съобщава изданието РБК, позовавайки се на резултатите от проучване сред 2261 работници, предаде агенция Фокус.

В същото време малко по-малко от половината от анкетираните - 42% - твърдят, че ще работят, докато здравето им позволява. Почти една трета - 30% - ще работят, докато достигнат пенсионна възраст. 6% от анкетираните планират да работят до 70-75 години.

Освен това повече от половината - 56% - не спестяват за годините, след като прекратят трудовия си стаж. Сред тези, които спестяват, 17% имат спестовна сметка или депозит, 14% инвестират в ценни книжа, 13% в недвижими имоти, 10% използват недържавни пенсионни фондове, 9% спестяват валута и 1% използват застраховка „Живот“.

Най-често високопоставени мениджъри, ръководителите на строителната индустрия и адвокатите са загрижени за спестяванията при пенсиониране. Хората от професиите със „сини яки“ мислят за това най -малко - само 32% от тях спестяват пари за старостта си.

За всеки четвърти респондент (26%) пенсионирането е свързано със силно намаляване на доходите и съкращаване на разходите. Малко по-малко респонденти (20%) планират да живеят с печалбата от пасивни инвестиции и да пътуват много, 17% - да живеят с парите от отдаване под наем на недвижими имоти, 3% - с издръжката от деца.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес