Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Украйна започнаха да се готвят за възможното взривяване от руснаците на АЕЦ "Запорожие"

23 юни 2023, 13:04 часа • 15721 прочитания

Правоохранителните органи и спасителните служби в Украйна започнаха да се готвят за справяне с последствията от евентуална терористична атака в окупираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие", съобщи вътрешният министър на страната Игор Клименко.

„В следващите дни ще проведем редица учения със затваряне на пътища и разгръщане на санитарни пунктове за проверка на радиацията. <...> Искаме да отработим всички моменти, за да можем ясно да отговорим на предизвикателствата“, каза Клименко, цитиран от РБК-Украйна.

Той обясни, че ако се стигне до терористична атака на Русия срещу АЕЦ "Запорожие", ще бъде осигурен транспорт за гражданите, които искат да напуснат засегнатите от радиация територии - зоната с радиус от 50 километра около АЕЦ. "Ако вземем и десния, и левия бряг на реката, това са около половин милион души“, каза украинският министър.

Клименко отбеляза, че радиоактивният фон, който ще бъде във въздуха след евентуална терористична атака, ще се задържи около денонощие. „Тоест ние ще намалим радиоактивния фон с 80% в течение на едно денонощие“, подчерта той. Съветът му през това време е хората в засегнатата от радиация зона да стоят в затворени помещения, да изключат вентилацията и климатиците и да запечатат всички отвори в домовете си с навлажнено парче плат или тиксо.

Припомняме, че вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски направи спешно видеообръщение, че Русия планира да извърши терористична атака в АЕЦ Запорожие. Той обясни, че току-що е получил доклад от украинското разузнаване за подготвян от руснаците такъв сценарий за терористична атака в Запорожката атомна електроцентрала с изпускане на радиация. Зеленски каза, че радиацията "не познава държавни граници" и накъде ще се насочи зависи само от посоката на вятъра. Украинският президент каза още, че страната му споделя тази информация с цялата международна общественост, за да бъдат взети мерки и да не се допусне катастрофа подобна на взривяването на язовир "Каховка". Зеленски със спешно видеообръщение: Русия готви терористична атака в АЕЦ Запорожие (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес