Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия съдят американска гражданка: Превела 51 долара за украинската армия (СНИМКА)

20 юни 2024, 14:57 часа • 1841 прочитания

В руския град Екатерининбург започна съдебният процес срещу 32-годишната балерина Ксения Карелина с руско-американско гражданство. Тя е обвинена в държавна измяна - дарила 51 долара на проукраинска благотворителна организация, съобщиха от регионалния съд.

Карелина, която живее и работи от години в Лос Анджелис, бе арестувана през януари от руската полиция след като се върнала в страната, за да посети роднините си. В телефона й са били открити от руските правоохранителни органи доказателства, че през февруари 2022 г., малко след като Русия започна военната си офанзива, тя е дарила въпросната сума на благотворителна организация, базирана в Ню Йорк, а парите са отишли "за придобиване на тактически медицински средства, оборудване, оръжия и боеприпаси за Въоръжените сили на Украйна", твърдят от прокуратурата.

Още: Учител по рисуване в Русия получи 20-годишна присъда за държавна измяна: Пратил пари на роднина в Украйна (СНИМКИ) 

Ако бъде призната за виновна, жената е заплашена от максимална присъда от доживотен затвор.

Съдът проведе днес същинската част от делото при закрити врати, както е обичайно за процесите за държавна измяна, и насрочи ново заседание за 7 август.

Още: След многото убийства: Руски депутат поиска постоянен контрол за помилваните от Путин затворници, върнали се от фронта

Припомняме, че след ареста на Карелина, американските власти призоваха всички лица с двойно гражданство незабавно да напуснат Русия. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби тогава заяви, че никой не може да гарантира безопасността на чужденците на руска територия.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес