Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Полша отварят ресторантите и хотелите през февруари

18 януари 2021, 18:12 часа • 1261 прочитания

Полша може да отвори ресторантите и хотелите през февруари, заяви министър-председателят на страната Матеуш Моравецки.

Заради големия брой случаи на заразени с коронавирус, правителството въведе национална карантина. Затворени са хотелите, басейните, фитнес залите, а ресторантите, баровете и кафенетата може да работят само като предлагат храна и напитки за вкъщи. Забранено е събирането на повече от 5 души на едно място, ако не са членове на едно домакинство. Носенето на маски е задължително, включително и на открито.

„Има няколко отрасъла, които най-много от всички пострадаха от коронавируса. Те са затворени, защото са основен източник на зараза. Това са гастрономиите, хотелиерският бизнес и туризмът. В близките десет дни с представителите на тези сектори ще се опитаме да разработим санитарни протоколи за работа в условията на пандемия“, каза премиерът.

Решението за отваряне на бизнеса от споменатите сектори ще зависи от броя на заразените и на леталните случаи, от ситуацията в съседните държави и темповете на ваксиниране.

Налице е желание тези протоколи да започнат да се прилагат през февруари, но засега не е ясна конкретната дата. „Ако след пет или десет дни настъпи рязко увеличение на заразените и на смъртните случаи, със сигурност ще трябва да променим плановете си“, каза Моравецки.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес