Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Германия осуетиха отвличането на здравния министър

11 октомври 2023, 10:26 часа • 3488 прочитания

Германската полиция арестува петима десни екстремисти заради заговор за отвличане на министъра на здравеопазването Карл Лаутербах и планиране на големи терористични нападения. Арестуваните са свързани с крайнодясното движение "Райхсбургер" (Граждани на Райха). 

Един от екстремистите, който е арестуван в югоизточния град Волфратсхаузен, е планирал да пътува до Хърватия, откъдето да закупи пистолет, съобщиха от германската прокуратура пред телевизия Bayerische Rundfunk (BR), цитирани от Анадолската агенция. Той е възнамерявал да отвлече министър Лаутербах заради налагането на строгите мерки срещу коронавируса.

Останалите четирима задържани са подкрепяли и активно са участвали в плановете за извършване на терористични нападения с цел всяване на хаос в цялата страна.

Още: Петима са на съд в Германия за заговор за отвличане на министър и сваляне на властта

Последователите на Райхсбургското движение отхвърлят легитимността на Германия и твърдят, че страната се управлява от членове на така наречената "дълбока държава". Много от тях отказват да плащат данъци и често влизат в конфликт с властите.

По оценки на германската агенция за вътрешно разузнаване BfV групата има 23 000 последователи.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес