Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна осъди вандалския акт срещу българския паметник в Болград

28 февруари 2017, 21:24 часа • 6570 прочитания

Украинското Министерство на външните работи осъжда оскверняването на паметника на българските опълченци в Одеса. То окачестви тези действия като „съзнателна провокация“, заяви говорителката Марияна Беца, цитирана от БГНЕС.

Министерството решително осъжда акта на вандализъм, извършен върху паметника на българските опълченци в град Болград в Одеска област. Смятаме, че тези действия са съзнателна провокация, насочена към създаване на напрежение и разклащане на приятелските украинско-български отношения", казва се в заявлението.

Вандали заляха с боя паметник на български опълченци в град Болград, Одеска област, и написаха на него "чемодан-вокзал- София" (куфар-жп гара-София), съобщи по-рано днес украинската информационната агенция "Трасса Е-95". От двете страни на паметника има следи от жълта боя. На една от плочите със синьо е написан оскърбителният текст, с който пъдят към София етническите българи. Около паметника няма камери за наблюдение, защото миналата година са били откраднати. Градският съвет обеща да почисти паметника, защото на 3 март там ще има празнични прояви, свързани с националния празник на България. Паметникът на българските опълченци, загинали в руско-турската война, беше открит през октомври 2012 по случай 135 години от Шипченската епопея. Много от опълченците са били бесарабски българи.

Болград има 16 000 жители и е столица на бесарабските българи. Намира се на 167 км от Одеса. В Средновековието е бил част от Първото българско царство, а в днешния си вид е създаден през 1821 година от български заселници. През 1855 година е открита българската гимназия, която съществува и до днес.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес