Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинска прогноза: Руснаците ще се изтеглят от Херсон за една седмица

11 ноември 2022, 02:30 часа • 2354 прочитания

Киев предупреди, че руските войски все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта" и че изтеглянето им оттам ще отнеме поне седмица, предаде Ройтерс. В интервю в Киев украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви пред Ройтерс, че Русия разполага с контингент от 40 000 души в Херсонска област и разузнаването показва, че нейните сили остават в града, около него и на западния бряг на река Днепър, предаде БТА.

"Не е толкова лесно да се изтеглят тези войски от Херсон за един или два дни. Минимумът е една седмица", каза Резников, като добави, че подобно изтегляне ще освободи сили и на двете страни да водят сражения на други места. Руската армия под командването на ген. Сергей Суровикин изглежда е станала по-дисциплинирана и брутална след назначаването му за нов командващ на руските сили в Украйна през октомври, допълни украинският министър на отбраната. 

ОЩЕ: Сбогом, Херсон: Пригожин и Кадиров срещу руските блогъри – хленч, вайкания и Матросов на амбразурата

По-рано днес командващият украинската армия Валерий Залужний заяви, че украинските войски са напреднали със 7 км през последните 24 часа и са си върнали 12 населени места в южната част на страната. Ако Русия осъществи изтеглянето си от район, който президентът Владимир Путин обяви за анексиран преди месец, то това ще бъде най-голямото й отстъпление, откакто силите й бяха отблъснати от покрайнините на Киев през март и ясна промяна в хода на продължаващата вече девет месеца война, посочва Ройтерс.

Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, заяви днес, че Русия иска да превърне Херсон в "град на смъртта", като за целта всичко - от апартаменти до канализация, ще бъде минирано и планира да обстрелва града от отсрещния бряг на реката.

ОЩЕ: Зеленски: Врагът не прави подаръци, трябва да действаме внимателно (ВИДЕО)

Предпазливостта на Киев може отчасти да отразява стремежа му да запази в тайна собствените си операции, тъй като планира да нанесе колкото се може повече щети  на хилядите руски войници, които вероятно ще трябва да се прехвърлят през реката с фериботи. Запитан за Херсон в интервю за Си Ен Ен, излъчено днес, Зеленски заяви, че не може да даде подробности, защото "аз наистина искам да има неприятна изненада за врага, а не нещо, за което те са подготвени".

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес