Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинците използват над 30 кучета роботи в боевете при Донбас (СНИМКИ)

14 август 2024, 11:57 часа • 1558 прочитания

Украинските сили използват в сраженията в Донбас вече над 30 кучета роботи BAD.2, произведени от британската компания Brit Alliance.

Тези издръжливи и маневрени наземни дронове на четири крака, които се управляват от оператор, помагат да се достигне до онези места, където дроновете не могат - например, в окопите или във вътрешността на сградите.

Снабдени с видеокамери, кучетата роботи разузнават, откриват противопехотни мини и изчисляват движението на руските военни. Всичко това намалява значително риска за украинските разузнавачи, пише BILD

Изданието цитира ръководителя на Brit Alliance Кайл Торбърн, който казва, че преди въвеждането в боевете на тези роботи украинците са давали много повече жертви. "Бяхме обезпокоени от увеличаващия се брой жертви на фронтовата линия заради вражеските дронове. Затова обсъдихме възможностите за по-безопасно решение за разузнаване в зони с висок риск. Резултатите са поразителни. Нашите кучета роботи изпълняват разузнавателни мисии на фронтовата линия, като намаляват риска за войниците", казва той.

Още: Войната на бъдещето: Изкуственият интелект - кой е начело

Кучетата роботи имат специален противотоплинен камуфлаж, дело на немската фирма Concamo, който ги прави почти невъзможни за откриване.

Те се придвижват безшумно със скорост до 15 км/ч и действат в радиус от 3,5 км в продължение на пет часа. Цената им зависи от модификацията и варира от 4000 до 8000 евро.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес