Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удар по руския престиж: Ще стане ли Курск повратната точка във войната?

13 август 2024, 16:30 часа • 5365 прочитания

Русия се олюлява на собствена земя след като миналата седмица за първи път от началото на руската пълномащабна инвазия срещу Украйна украинските сили навлязоха на руска територия.

До преди 6 август, когато започна всичко това, украинците редовно бомбардираха руски военни летища и петролни рафинерии с дронове. Преди месеци имаше и неколкодневни боеве в пограничните Белгородска и Курска области, където нахлуха групи руски доброволци, подкрепени от украинските сили. Но тези акции завършиха бързо и не доведоха до такива сътресения.

Първата инвазия в Русия от Втората световна война насам

Сега обаче за първи път от началото на войната украински войски навлязоха навътре на руска територия и явно не смятат да се оттеглят скоро. Ще бъде ли това повратната точка във войната, се пита The New York Times в свой материал, отбелязвайки, че това е първата чуждестранна инвазия в Русия от Втората световна война насам.

Украинците лесно пробиха границата, руснаците не очакваха

Украинската бронирана техника лесно проби границата, прикривайки идващата след нея пехота. Руският граничен пункт, откъдето минаха украинските части, в момента представлява само руини с веещи се изоставени митнически декларации и бродещи бездомни кучета. Руснаците набързо избягаха от него под натиска на настъпващите украинци.

Операцията започна с разминиране на териториите. Украинските сили пробиха слабата защита от руски наборници и граничари, напреднаха на десетки километри в дълбочина, превзеха десетки руски селища и не спират марша си, променяйки историята на войната, която през миналата година се развиваше доста мрачно за тях.

Още: Шествие в Русия: Искаме ядрени ракети срещу Вашингтон и САЩ да капитулират! (ВИДЕО)

"Радвам се да карам танк в Русия. Това е по-добре, отколкото те да карат танкове из нашата страна", казва украински войник пред изданието.

На 12 август картината на руската застава при Суджа показваше около дузина украински войници с хирургически маски, които прибираха мъртвите руски войници в чували. Граничният пункт явно не бе готов за танково и артилерийско нападение.

Пълна секретност, но и пълно доверие на войниците - телефоните им не бяха отнети

Украйна се бе подготвила добре за тайната операция. Гъстата лятна зеленина в дъбовите и кленовите гори наоколо криеше тежкото оборудване. Фиктивните учения прикриваха движението на войските. В навечерието на атаката войниците се разпръснаха и пренощуваха в изоставени къщи.

Още: Зеленски: Путин започна с катастрофата на подводницата "Курск". Сега Курск ще е краят му

Дори висши украински офицери са били информирани за настъплението чак в последния момент, казва заместник-командирът на една от бригадите пред медията, поискал да бъде представен само с първото си име Артьом и чина си - подполковник. "Идеята, че наистина ще навлезем на руска територия, изглеждаше невероятна", признава той.

Според него е имало много строго ограничение за това кой трябва да знае за плана за атака. Но дори когато информацията вече започнала да се разпространява сред военните, украинците не са взели телефоните на войниците, разчитайки на тяхната дискретност да запазят тайната.

Най-важна за офанзивата е била секретността. Стратегията е включвала бързо да се пробие граничната отбрана и да се маневрира по пътищата, като се блокират руските контраатаки и като се възползват от хълмистия терен, осеян с блата и езера, което ограничава способността на руснаците да се придвижват бързо.

"Това е удар по авторитета на Русия, която се представя като победоносна империя. Но ние успяхме да създадем буферна зона вътре в тази страна", казва подполковникът.

Още: Германия даде карт бланш на Украйна да използва оръжията й както прецени

Нека руснаците видят какво е да са окупирани

Официалните украински власти изчакаха няколко дни преди да признаят публично за нахлуването в Русия. "Споделянето на подробности, коментарите и хвалбите са уместни само след приключване на операцията", заяви Иван Киричевски, военен експерт от украинската аналитична група "Defense Express".

Тъй като заради секретността на операцията Киев не бе успял да предупреди предварително населението по границата, Украйна беше принудена да го евакуира, след като Русия отговори с бомбардировки по граничните села. Украйна обяви, че ще евакуира 20 000 души.

Попитана какво мисли за всичко това, една от местните жителки, 44-годишната Наталия Вялина, учителка в детска градина в украинското село Хотин, което бе сред бомбардираните, казва, че одобрява стратегията на Украйна, въпреки че е била принудена да се евакуира.

Още: Украинците не смятат да се оттеглят от Русия: Ето защо

"Нека да видят какво е да са окупирани, да чуят как децата плачат в бомбоубежищата, да видят как възрастните хора страдат", казва тя докато стои в убежище за разселени хора от граничната зона.

"Искам войната да свърши", казва и Вера Простатина, 65-годишна пенсионирана счетоводителка, също принудена да напусне дома си. "Но нека това да е за урок на руснаците. Врагът трябва да бъде наказан. Те ни донесоха войната и унищожиха живота ни. Сега искам това да свърши за тях и за нас."

Още: По-важна ли е Украйна за Путин от Курск и колко струва руската армия: Отговори от украински експерти

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес