Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция недоволна от отказа на Швеция да екстрадира журналист

20 декември 2022, 14:37 часа • 1045 прочитания

Турция остро осъди отказа на Швеция да екстрадира неин журналист - нещо, за което Анкара много настоява, като дори го постави като условие, за да ратифицира членството на Стокхолм в НАТО.

Бившият главен редактор на закрития вече вестник "Today's Zaman" Бюлент Кенеш е единственият човек, когото Ердоган споменава конкретно по име в списъка от десетки хора, за които се иска екстрадиция.

Върховният съд на Швеция обаче блокира искането като се позова на риск от "преследване от страна на Турция въз основа на политическите убеждения на това лице".

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу остро осъди решението пред репортери. "Отхвърлянето на искането ни за екстрадиция на Бюлент Кенеш е много негативно развитие", заяви Чавушоглу.

Той подчерта, че екстрадирането от Швеция по-рано този месец на един мъж, заподозрян в членство в забранена кюрдска бунтовническа група, не е достатъчно, за да даде Турция одобрението си за членството на Швеция. "Ако те очакват, че могат да върнат един човек и след това да приключат този случай, това не е реалистично", каза Чавушоглу. "Вече не искаме да чуваме добри думи от Швеция и Финландия, искаме да видим конкретни стъпки."

Турция и Унгария са единствените държави членки на НАТО, които още не са ратифицирали кандидатурата за НАТО на Швеция.

ОЩЕ: Захарова заплаши Гърция: Ставате пряк съучастник на украинските неонацисти

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес