Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три ядрени централи са изключени от енергийната мрежа на Украйна след руските атаки

23 ноември 2022, 17:57 часа • 2306 прочитания

Три украински атомни електроцентрали - АЕЦ Ровно, Южноукраинската АЕЦ и АЕЦ Хмелницки - бяха изключени от енергийната мрежа на Украйна, след като Русия нанесе нов масиран ракетен удар. Това съобщи компанията за ядрена енергия "Енергоатом".

След кратко извънредно спиране на всички реактори атомните електроцентрали са включени отново, но все още са изключени от мрежата, става ясно от съобщението.

Окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала - най-голямата в Европа - също е изпитала недостиг на енергия и е излязла "на тъмно", допълват от "Енергоатом".

ОЩЕ: "Играете си с огъня!": ООН с предупреждение заради обстрела на ядрената централа в Запорожие

Припомняме, че Владимир Путин анексира незаконно АЕЦ "Запорожие", която се намира край Енергодар. Там вече работи "Росенергоатом", която притиска и поставя под натиск украинските служители.

Отделно, според украинското министерство на енергетиката повечето от ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете в Украйна са частично изключени от енергийната система на страната след обстрела.

Междувременно кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че Киев е без водоснабдяване след руските ракетни атаки. Той заяви, че специалистите в столицата работят за възстановяването му във възможно най-кратък срок. "Инженерите работят и за възстановяване на електроснабдяването в столицата", добави Кличко.

ОЩЕ: Кметът на Киев предупреждава за най-тежката зима от времената на Втората световна война

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес