Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тереза Мей загуби ключов вот за Brexit в парламента

09 януари 2019, 17:43 часа • 2950 прочитания

Премиерът на Великобритания Тереза Мей изгуби важно гласуване в парламента на страната, свързано с процедурата за Brexit, съобщават британски медии.

Британското правителство е поставено в незавидна ситуация, след като депутатите гласуваха да го принудят да обяви в рамките на три заседателни дни какви стъпки ще предприеме, ако споразумението за Brexit бъде отхвърлено от парламента следващата седмица, което изглежда твърде вероятно.

308 депутати срещу 297 гласуваха в полза на предложението на депутата от Консервативната партия Доминик Грийв.

Така ако Мей представи алтернативен план, той ще подлежи на поправка от страна на парламента, което ще даде на законодателния орган по-голяма власт при определянето на посоката.

The Guardian пише, че поправката е прокарана след бурни сцени в парламента. Депутати от Консервативната партия остро разкритикуваха председателя на парламента Джон Бъркоу заради това, че е позволил гласуването.

Споразумението за Brexit ще бъде гласувано в британския парламент на 15 януари. Ако не бъде ратифицирано, Мей трябва да представи План Б до 18 януари.

Това е нов удар но правителството на Мей, който идва само ден след като депутатите гласуваха да бъде изключен Brexit без сделка.

Освен това, група от влиятелни депутати в нейната Консервативна партия гласуваха против по текстове във финансовото законодателство и така не позволиха на финансовото министерство да има последната дума по данъчни промени, ако Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение.

Поражението беше историческо - за първи път от май 1978 г. правителството губи гласуване по финансов законопроект, пише авторитетният британски ежедневник The Times.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес