Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тереза Мей бетонира поста си поне за няколко месеца

25 април 2019, 06:10 часа • 1498 прочитания

Британският премиер Тереза Мей успя да запази поста си след пореден опит да бъде свалена, пише левият британски ежедневник The Guardian, цитиран от Агенция "Фокус".

Става въпрос за опит да бъдат променени правилата и да се позволи втори вот на доверие в рамките на една календарна година. Припомняме, че Мей вече преживя един такъв вот, стартиран от своите съпартийци, справи се и с вот на недоверие, иницииран от лейбъристите.

Комитетът "1922 г.", който представлява редовите депутати консерватори, отхвърли призивите на "брекзитиърите" да позволят нов вот на доверие да се проведе още през юни - придържайки се към ограничение, което ще предотврати вот на доверие преди декември тази година. Евроскептичните критици на Мей поискаха от комитета "1922 г." да промени правилата, за да позволи провеждането на нов вот на недоверие шест месеца след първия. Членовете на комитета проведоха две срещи за обсъждане на предложението, но в крайна сметка решиха да не го подкрепят.

Сър Греъм Брейди, председател на комитета, заяви, че въпросът сега е "уреден" и че "няма настроение да се преразгледа въпросът в близко бъдеще". Въпреки това, той каза, че Мей ще бъде помолена да предостави "яснота" за това, кога тя планира да се оттегли, ако не е в състояние да получи одобрение за споразумението за Brexit от парламента. Сър Греъм отказа да каже дали това означава, че Мей трябва да обяви конкретна дата за нейното оттегляне, но напомни на консервативните депутати, че могат да му пишат, за да изразят безпокойство за нейното ръководство.

Бивш министър на кабинета каза, че "огромното мнозинство от присъстващите в залата" са подкрепили решението да не се променят правилата, докато депутат, лоялен на Мей, се пошегува, че това е била "най-спокойната среща на Комитета".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес