Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Телата на 250 защитници на Украйна бяха върнати на родна земя

02 август 2024, 17:21 часа • 3542 прочитания

Телата на 250 украински войници, загинали в тежките боеве в източната част на страната, бяха върнати в Украйна от Русия, предаде Ukrinform.

Благодарение на усилията на украинските власти стана възможно да се върнат на родна земя телата на загиналите защитници от Луганск, Бахмут, Мариинка, Авдеевка, Херсон и Запорожие, както и от Мариупол и Хорловка.

Репатрирането се осъществи със съдействието на Координационния щаб за лечение на военнопленниците, Министерството на реинтеграцията, комисаря за изчезналите лица в сътрудничество със Съвместния център на Службата за сигурност на Украйна, Централната служба за сигурност на въоръжените сили на Украйна, други правоприлагащи агенции, ведомства и международни организации като Червения кръст.

Още: Украинските спецчасти нанесоха съкрушителен удар по руска база в Сирия (ВИДЕО)

Прехвърлянето на телата на загинали войници се извършва в съответствие с нормите на Женевските конвенции, съобщават от Координационния щаб. 

Репатрираните тела и останки ще бъдат транспортирани до определени държавни институции. Представители на органите на реда и съдебно-медицински експерти ще установяват самоличността на жертвите.

След като телата бъдат идентифицирани, те ще бъдат предадени на роднини за погребение.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес