Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тежки присъди за украински военнопленници в марионетните ДНР и ЛНР

10 март 2023, 14:06 часа • 3914 прочитания

"Върховните съдилища" на самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) издадоха присъди по три наказателни дела срещу украинците Виктор Похозей, Максим Буткевич и Владислав Шел.

И тримата са признати за виновни в "малтретиране на цивилни лица" и "използване на забранени методи във война" - по чл. 356 от Наказателния кодекс на Руската федерация.

Освен това Буткевич - активист за човешки права и основател на радио "Хромадске", е обвинен в опит за убийство на две лица и умишлено повреждане на чуждо имущество. Шел е признат за виновен и за опит за убийство, мотивиран от идеологическа и етническа омраза.

Похозей е осъден на 8,5 години в колония със строг режим, Буткевич - на 13 години, Шел - на 18,5 години.

Похозей и Шел са членове на украинския батальон "Азов", който защитаваше Мариупол. Следственият комитет на Руската федерация твърди, че на 23 март 2022 г. първият е "допуснал малтретиране" с жителка на Мариупол и я е ударил с приклад на пушка по тялото, лицето и краката. Шел е обвинен, че е стрелял пет пъти по възрастен мъж, "преследвайки целта да сплаши цивилни граждани". Твърди се, че той е успял да се прикрие и затова е оцелял.

Буткевич е обвинен, че на 20 март 2022 г., докато служи във Въоръжените сили на Украйна като командир на взвод, влиза в един от апартаментите в Северодонецк и стреля по входа на отсрещната жилищна сграда, за да сплаши цивилни граждани. В края на юни Буткевич е пленен в района на Золоте и Горни, Луганска област.

Международната общност не признава нито самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, нито присъдите, които те отсъждат.

ОЩЕ: Уникалната история на британски войник в Украйна: Осъден на смърт, после освободен, а сега се завръща на фронта

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес