Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТАСС обяви за убит избягал при украинците с военен хеликоптер руски пилот

19 февруари 2024, 18:27 часа • 4793 прочитания

Смята се, че руският пилот Максим Кузминов, който се прочу след като избяга с военен хеликоптер в Украйна в операция за пример и там се предаде, е намерен мъртъв в Испания. Това пише контролираната от Кремъл руска информационна агенция ТАСС, като се позовава на 3 източника, сред които испанския вестник ABC.

Кое колко е вярно?

Факт е, че преди 5 дни ABC съобщава за намерен мъртъв 33-годишен мъж пред гараж в едно от предградията на Аликанте, като по тялото му имало дупки от куршуми. Вестникът добавя, че имало сигнал за подпален автомобил и че се разглежда версия с него да се е движил убиецът или убийците. В нито един момент не се споменава името на Кузминов – има единствено посочване, че убитият е украинец.

Интересното е, че ТАСС набляга как Кузминов употребявал наркотици, пиел много и постоянно правел скандали. Руската медия обаче не го прави от свое име, а цитирайки малко известен телеграм канал Eureka News, който прокарва версията и който буквално е построен по тертип на руските пропагандни телеграм канали. ТАСС обаче не пропуска да обясни как имало версия, че украинските спецслужби убили Кузминов.

Малко по-късно "Украинская правда" публикува новина, че действително става въпрос за Кузминов. Украинската медия цитира източник от Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна, който обяснява, че руският пилот решил да се премести да живее в Испания.

Междувременно излезе още информация за убийството - Украинското разузнаване потвърди: Руският пилот, който се предаде с хеликоптера си на Киев, е убит в Испания 

Кой е Максим Кузминов?

Кузминов се прочу с дръзко бягство в края на лятото на 2023 година, като успя "да задигне" военен хеликоптер със себе си и да получи 500 000 долара за това: 500 хил. долара: Руският пилот, който се предаде с хеликоптера си, разказа за възнаграждението си (ВИДЕО). Моментално обаче се появиха твърдения в руското информационно пространство, че руските спецслужби са натоварени с това да го ликвидират - имаше дори предаване по руския държавен телевизионен канал "Русия 1" с маскирани руски агенти от ГРУ и думите им, че Кузмин ще бъде наказан като предател и "няма да стигне до съд".

ОЩЕ: Направете като мен и няма да съжалявате: Разказва руският пилот, който се предаде с хеликоптера си (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес