Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО с мрачна статистика: 1940 атаки срещу здравеопазването в Украйна от началото на войната

20 август 2024, 10:18 часа • 1712 прочитания

В деня, в който отбелязваме Световния ден на хуманитарната помощ, от Световната здравна организация (СЗО) показаха в свой доклад печалната статистика за две и половина години война в Украйна.

За това период са потвърдени 1940 атаки на руските сили срещу здравеопазването в страната - най-високият брой, регистриран от СЗО при хуманитарни спешни случаи в световен мащаб досега.  

Атаките срещу болници са се увеличили

Още: Русия хвърля титанични сили срещу Покровск, Украйна се разполага в Курск (ОБЗОР - ВИДЕО)

86% от всички тези атаки са засегнали здравни заведения, като значителна част от атаките са включвали използването на тежки оръжия. Атаките срещу здравни заведения са се засилили от декември 2023 г. насам и на практика вече се случват почти ежедневно, се отбелязва в доклада.

Достъпът до здравни грижи за общности, живеещи близо до фронтовите линии, е до голяма степен ограничен с повишен риск от заболяване и смъртни случаи за населението. От февруари 2022 г. средно 200 линейки годишно са били повредени или унищожени при обстрели.

По-голям брой пострадали здравни работници

Освен това през 2024 г. са ранени много повече здравни работници отколкото досега, заяви д-р Ярно Хабихт, представител на СЗО в Украйна. "Сега имаме повече обстрели на гражданска инфраструктура от преди. Губим колеги – здравни работници, медицински сестри, лекари, санитари. Според данни на СЗО лицата, които реагират първи при атаки и медицинският транспорт, са с 3 пъти по-голяма вероятност да пострадат от атаки в сравнение с другия медицински персонал."

Още: Зеленски: Украйна контролира 92 селища в Курска област

"Свидетели сме на явно незачитане на основните принципи на хуманитарното право. Масовите атаки срещу инфраструктурата на Украйна превърнаха достъпа до електричество, вода и отопление в неотложен приоритет. Тази война засяга всеки човек в Украйна по различни и дълбоки начини", отбелязва и д-р Емануеле Бруни, ръководител на Световните извънредни ситуации в здравеопазването към СЗО.

Увеличава се броят на жертвите

Данните ясно показват увеличение на броя на жертвите. Миналата година бяха документирани 24 смъртни случая сред здравни работници и пациенти, но през първите 7,5 месеца на 2024 г. общо 34 души са починали от атаки. Освен това нивото на нараняванията през тази година не само надвишава цифрите, отчетени през 2023 г., но и тези от 2022 г., като вече възлиза на 229 души.

Украинската здравна система продължава да реагира бързо и ефективно въпреки безмилостните атаки

Още: Армия или дива банда: ВИДЕО показа как руснаците наказват пияните си военни

Украинската здравна система продължава да доказва своята устойчивост и остава функционална в райони, контролирани от Киев. Въпреки безмилостните атаки здравните власти продължават да реагират бързо на нуждите и предизвикателствата. 

От началото на широкомащабната война СЗО е разпределила около 3750 тона медицински консумативи, включително линейки, лекарства и генератори, в различни региони на страната.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес