Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения няма да участва в срещата за "Маракешката декларация за миграция"

06 ноември 2018, 10:06 часа • 1153 прочитания

Словенският премиер Марян Шарец заяви, че няма намерение да отговори на поканата да участва в конференцията следващия месец в Маракеш, на която трябва да бъде потвърдена така наречената "Маракешка декларация за миграция", посочвайки, че това е необвързващ документ.

"Глобалния договор за сигурна, регламентирана и правна миграция, наречен "Маракешка декларация", е необвързващ документ и така трябва да се гледа на него“, каза Шарец.

Той добави, че около този документ "без нужда вдигат шум" и няма намерение през декември да отиде в Маракеш, допълни БГНЕС.

Шарец подчерта, че правителството оставило разглеждането на декларацията на министерството на външните работи, което сега води бившият премиер Миро Церар.

И хърватският президент Колинда Грабар-Китарович няма да отиде в Маракеш.

По настояване на журналистите за промяна на отношението около Маракешкото споразумение, тя упъти интересуващите се от отговор към министерството на външните работи и европейските въпроси.

„Отговорното министерство е министерството на външните работи и европейските въпроси, координатор на преговорите . Вместо да публикуват моята кореспонденция, те имаха задължение да информират гражданите за какво става дума, какво се подписва или не се подписва в Маракеш“, заяви Грабар-Китарович, добавяйки, че министерството е информирано, че тя няма да ходи в Маракеш.

Оттеглянето от този договор бе обявено от Австрия, следвайки примера на Съединените щати и Унгария.

Виена смята, че Договорът на ООН за миграция е неподходящ за регулиране на емигрантските въпроси и заплашва със загуба на суверенитет в мигрантската политика и "изтриване" на различията между легалната и нелегалната миграция.

Неприсъединяване към договора обмислят също така Полша и Чехия.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес