Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швеция ще увеличи почти двойно бюджета си за отбрана

10 януари 2023, 02:30 часа • 1230 прочитания

Шведското правителство обяви плановете си да увеличи драстично бюджета си за отбрана през следващите няколко години, предаде Анадолската агенция.

Микаел Бьоден, върховен главнокомандващ на шведските въоръжени сили, заяви пред Националната конференция "Народ и отбрана" в Селен, че шведският парламент е взел решение бюджетът за отбрана да бъде увеличен поне до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което е почти двойно. Според националната телевизия SVT сегашният бюджет от 75 млрд. шведски крони (7,2 млрд. долара) може да съответства на около 120-130 млрд. крони (11,5-12,5 млрд. долара) в зависимост от това как се развива БВП, предаде БГНЕС.

Разходите за отбрана да достигнат 2 % от БВП още през 2026 г. Но Бьоден заяви пред SVT, че "е твърде рано да се каже" с колко точно ще бъде увеличен бюджетът и че 2% са отправна точка, но все още недостатъчна. Наред с други неща, главнокомандващият обоснова искането за повече пари поради нарасналите нужди, свързани с адаптирането към НАТО и попълването на военното оборудване.

Според Бьоден превъоръжаването е започнало с предишното решение за отбрана през 2020 г. Оттогава руската инвазия в Украйна постави допълнителен акцент върху военните способности на Швеция, които според него сега са в "растеж". "Войната се завръща в Европа по начин, който не сме виждали от Втората световна война насам", добави той.

Швеция и Финландия подадоха заявления до генералния секретар на НАТО на 18 май 2022 г. за присъединяване към алианса. Досега само две от 30-те държави - Унгария и Турция - не са ратифицирали кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес