Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швеция отказа да екстрадира журналист, издирван от Ердоган

19 декември 2022, 13:59 часа • 1085 прочитания

Върховният съд на Швеция блокира екстрадицията на турския журналист в изгнание Бюлент Кенеш. Това бе ключово искане на Анкара за ратифициране на членството на Стокхолм в НАТО.

Съдът заяви, че съществуват "няколко пречки" за връщането на бившия главен редактор на вестник "Заман", когото Турция обвинява, че е участвал в опита за сваляне на президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г., съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Някои от обвиненията срещу Кенеш не са престъпления в Швеция, което заедно със статута му на бежанец и политическия характер на делото прави екстрадицията невъзможна, допълва съдът. "Съществува и риск от преследване въз основа на политическите убеждения на това лице. Поради това екстрадиция не може да бъде осъществена", се казва в изявлението на съдия Петер Асп.

Кенеш е единственото лице, което Ердоган е посочил поименно сред десетките хора, които Анкара иска да бъдат екстрадирани в замяна на одобряване на членството на Швеция в НАТО. Анкара заявява, че очаква от Стокхолм да предприеме по-строги действия по няколко въпроса, включително екстрадирането на престъпници. Шведският министър-председател Улф Кристерсон пътува до Турция през ноември, за да се срещне с Ердоган и да обсъди тези въпроси. 

ОЩЕ: Ердоган към Гърция: Не си играйте с нас, отново направихте нещата луди в Егейско море 

Нарастващ списък

Стокхолм неведнъж е подчертавал, че съдебната система на страната е независима и има последната дума при екстрадирането.

В началото на декември Швеция екстрадира в Турция осъден член на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), който през 2015 г. е избягал в Швеция, но молбата му за убежище е била отхвърлена.

Кенеш, който сега работи за Стокхолмския център за свобода - асоциация, основана от други турски дисиденти в изгнание, заяви пред АФП, че е "щастлив" от решението и че обвиненията срещу него са "изфабрикувани от режима на Ердоган". "Сигурен съм, че режимът на Ердоган ще приложи някакви други методи срещу мен тук, в Швеция, и ще направи живота ми толкова труден, колкото може", добави той.

С течение на времето Анкара увеличи броя на хората, които иска да бъдат екстрадирани: в неофициални списъци, публикувани от медии, близки до турското правителство, те бяха първо 33, след това 45, а после 73 души.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес